Германските производснвени цени запазват рекордния си ръст през февруари, като са се увеличили с рекордните с 25,9% на годишна база, показват данните на Федералната статистическа служба. Основната причина за това са цените на енергията.

Скокът в цените е най-големият от 1949 година насам, коментират финансови експерти. Според Reuters средното годишно увеличение ще е в размер на 26,2%.

Производствените цени за февруари все още не отчитат ефектите от войната в Украйна. Цените на енергията обаче са се повишили с 68% спрямо февруари 2021 година, съобщава статистическата служба.

Германия взема исторически заем от €200 милиарда, с който ще финансира военните

Германия взема исторически заем от €200 милиарда, с който ще финансира военните

Заради икономическите последици от войната в Украйна

Миналата седмица станя ясно, че Германия ще изтегли заем от най-малко €200 милиарда, за да създаде фонд, който да финансира военните и да се справи с икономичеките последствия от войната в Украйна. Заемът ще бъде прибавен към вече планирания дълг за защита на климата други инициативи.

Обемът от нови заеми на Германия е най-големият от Втората световна война насам и би трябвало да гарантира, че германското правителство ще може да се справи успешно с финансови кризи, вследствие на събития като пандемията и войната на Русия в Украйна.

Заемът има за цел да облекчи и тежестта върху потребителите от най-голямата икономика в Европа, вследствие на нарастващите цени на енергията и увеличаващата се инфлация в страната.

Deutsche Bank влоши прогнозата си за ръста на БВП на Германия, заради кризата в Украйна

Deutsche Bank влоши прогнозата си за ръста на БВП на Германия, заради кризата в Украйна

Инфлацията в страната може да се ускори до 6,5-7% годишно