Икономиката на Япония се е свила с 0,5% през първото тримесечие на годината спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат предварителните данни на правителството на страната, която е с третата по размер икономика в света (след САЩ и Китай). Населението на страната е около 125 млн. човека.

Анализаторите, чиито оценки са цитирани от Trading Economics, очакваха средно понижение на БВП за тримесечието с 0,4%.

Според ревизираните данни, икономиката на Япония за последното тримесечие на миналата година е останала без промяна спрямо предходното тримесечие на 2023 г., докато при първоначалните данни беше отчетен ръст за тримесечието от 0,1%.

Финландия изпадна в рецесия, колко ще продължи – според Централната банка

Финландия изпадна в рецесия, колко ще продължи – според Централната банка

За 2023 г. страната има спад на БВП от 1%

По този начин, като се имат предвид ревизираните в посока надолу данни за 4-то тримесечие на миналата година, на годишна база БВП на Япония се е свил с 2% за първото тримесечие на 2024 година.

Консенсусната прогноза на анализатори предвиждаше за третата икономика в света, годишен спад от 1,5% за периода януари-март тази година.

Потребителските разходи в Япония през първото тримесечие са намаляли с 0,7% спрямо предходните три месеца, а бизнес инвестициите - с 0,8%. Правителствените разходи обаче са се повишили за периода с 0,2%.

Износът на Япония се свива през първото тримесечие с 5%, след растеж от 2,8% за предходното тримесечие. А вносът в Япония намалява през първото тримесечие с 3,4% (при растеж с 1,8% през октомври-декември миналата година).

И Великобритания изпадна в рецесия

И Великобритания изпадна в рецесия

Това сочат предварителните данни за 6-тата икономика в света

Ще припомним, че колебливото развитие на японската икономика започна през третото тримесечие на миналата година. 

Cвивaнeтo нa БBΠ нa Япoния на годишна база пpeз тpeтoтo тpимeceчиe на миналата година беше нeблaгoпpиятeн cигнaл, нo вce oщe нe oзнaчaвa, чe иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa e в peцecия. Toвa би мoглo дa cтaнe, aĸo и зa чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 г. БBΠ нa Япoния peгиcтpиpa cпaд нa гoдишнa бaзa - за което се очакват окончателните данни. Но според предвалителните данни, страната тогава се размина "на косъм" от рецесия.

За отбелязване е фактът, че Япония е определена за 4-та най-влиятелна страна в света, cпopeд гoдишния дoĸлaд нa Вrаnd Fіnаnсе, c нaимeнoвaниe Glоbаl Ѕоft Роwеr Іndех. Първите три места са за САЩ, Великобритания и Китай, а на пето място е Германия.

Най-влиятелните страни в света - топ 15

Най-влиятелните страни в света - топ 15

Разместванията на върха на класацията на Brand Finance