Заради пандемията икономиката на Тайланд е в "доста лошо състояние", каза икономистът от Nomura Юбен Паракуелес пред CNBC. Но това не е единственият ѝ проблем - страната е изправена и пред политическа катастрофа.

"Знаем, че тя много зависи от туризма и че секторът е унищожен от мерките срещу пандемията", каза той в предаването Squawk Box Asia. "Това, което сме виждали при сходни политически епизоди в миналото, е, че правителството твърде много се разсейва, за да изпълни действително фискалните си планове."

Демонстрациите в Тайланд бяха предимно мирни, но протестиращите, опозицията срещу тях и полицията се сблъскаха тази седмица в най-тежките инциденти от началото на протестите през юли досега. Протестиращите се насочиха към полицейския щаб на Банкок в сряда, след като служителите на реда изстреляха сълзотворен газ и водни оръдия по демонстрантите ден по-рано, припомня Reuters.

Безработните в Тайланд може да достигнат до 10 милиона души

Безработните в Тайланд може да достигнат до 10 милиона души

Втората по големина икономика в Южна Азия се е насочила към рецесия

Протестиращите настояват за оставката на министър-председателя Прают Чан-оча и реформи в монархията. Вълненията могат да доведат до нов военен преврат, шест години след този, проведен от Прают, изтъкна анализатор пред CNBC.

Подобна политическа несигурност ще тежи много повече върху икономиката през следващите месеци, каза Паракуелес.

Той добави, че паричните средства, които правителството планира да изплати, не отговарят на първоначалните очаквания в момент, когато Тайланд се нуждае от "частно потребление, за да остане на повърхността, за да осигури поне някакъв буфер" за икономиката.

"Възстановяването идва, но е много бавно и вероятно ще е най-бавното в региона", каза той. Nomura прогнозира, че Банката на Тайланд ще намали лихвения процент от 0,5% на 0% през следващите месеци, за да подкрепи "крехкото" възстановяване на страната.

Тайланд налива $10 милиарда в икономиката си

Втората най-голяма икономика в Югоизточна Азия налива $10 милиарда, за да повиши растежа

За да се справи със забавянето на износа