Загубите на работни места в Тайланд може да достигнат 10 милиона, ако огнището на коронавируса продължи за няколко месеца, според бизнес консултативен съвет, предава Reuters.

Втората по големина икономика в Югоизточна Азия е силно засегната от вируса и се е насочила към рецесия.

"Смятаме, че вече са загубени 7 милиона работни места и цифрата ще достигне 10 милиона, ако огнището се удължи за 2-3 месеца", каза на брифинг Калин Сарасин, ръководител на тайландската търговска камара. В Тайланд има работна сила от около 38 милиона души.

Съветът на правителствените и бизнес агенциите обсъди исканията за мерки за подкрепа, преди да ги предложи на правителството, заяви председателят на съвета. Те включват облекчения на кредити, данъчни облекчения и финансова подкрепа за запазване на работните места.

Тайланд, който е регистрирал над 2500 случая на заразени и 40 смъртни случая, наложи вечерен полицейски час за цялата страна, затворени са моловете, за да се ограничи разпространението на вируса.

Централната банка прогнозира, че икономиката ще се свие 5,3% през тази година, което би било най-слабото представяне след финансовата криза в Азия през 1998 г.

Междувременно Световната банка прогнозира, че Южна Азия е изправена пред най-лошите си икономически показатели за последните 40 години заради коронавируса. Икономики като Бангладеш, Шри Ланка и Пакистан отчитат сравнително малко случаи на вируса, но експертите се опасяват, че може да са следващите горещи точки.