Пандемията от коронавирус е особено смазваща за веригата на доставки на месо в Съединените щати. Индустрията може да се изправи срещу загуби от над 20 милиарда долара през 2020 г., пише CNBC.

Пандемията причини две големи смущения във веригата на доставки на месо. Първото беше свързано с промяна на поведението на потребителите, включително затваряне на ресторанти. Това прекъсна целия канал за разпространение. Второто засегна индустрията по невъобразим начин, като над 20 000 работници в месопреработвателни предприятия се разболяха, 74 загинаха, а десетки фабрики за месо бяха принудени да затворят.

"Не съм сигурен, че някой изобщо е знаел как се подготви за пандемията. По своето естество предприятията за месо са изключително трудни за овладяване на болести като тази", казва Деръл Пийл, специалист по маркетинг в Oklahoma State University.

Топ производител на месо иска да запълни недостига на доставки на говеждо

Топ производител на месо иска да запълни недостига на доставки на говеждо

Доставките от Индия може да нараснат с 15% тази година

Спирането на заводите доведе до удвояване на цените на едро, а цените на добитъка паднаха с 20% до 30%. По-важното е, че търсенето намаля, производителите бяха затруднени с това какво да правят с живите си животни. Някои прибягнаха до евтаназия.

В края на април президентът Доналд Тръмп се позова на т.нар. Закон за отбранителната продукция, за да се опита да помогне на индустрията. В резултат на това фабриките бяха считани за съществени и трябваше да останат отворени. Той защити гигантите за преработване на месо като JBS, Tyson Foods, Cargill и Smithfield Foods от юридическа отговорност, ако работниците се разболеят.

До средата на май цените на едро започнаха да падат и цените на добитъка се върнаха към предишните нива. Но опасенията за дълго възстановяване остават.