Износът на говеждо месо от един от най-големите производители Индия, може да нарасне в страните от Азия, след спада в производството в Австралия и след значителното намаляване в Северна Америка, което предизвика недостиг на протеина.

Доставките могат да нараснат до 15% през тази година, заяви Фаузан Алави, вицепрезидент на Асоциацията на индийските износители на месо и животновъдство. Сред "топ дестинациите" са Малайзия, Индонезия и Виетнам, предаде Bloomberg.

Индия може да посрещне сегашния недостиг на говеждо на световния пазар, причинен от пандемията от коронавирус ", заяви Алави. "Всички сме готови да бъдем най-големите и най-добри доставчици на био месо от едър рогат добитък в света" след приключването на приключването, каза той.

Износителите ще се възползват от спада в производството на говеждо месо в Австралия, затварянето на много производители в Северна Америка и засегнатите фабрики за месо в Бразилия, които общо представляват около две трети от световната търговия. Очаква се Индонезия да закупи 170 хил. тона говеждо от Индия. Незаконните доставки до Китай през Виетнам също е вероятно да се увеличат тази година, заяви Алави.

"Преработвателите чакат пазарите за добитък да се възобновят, след като блокирането в страната ограничи движението на животни", каза Алави. Земеделските производители в някои населени места, включително Утар Прадеш, Пенджаб, Раджастан, Мадхя Прадеш и Гуджарат, разполагат с 1,6 милиона животни на стойност около 40 милиарда рупии или 528 милиона долара, които да изпратят в кланици, заяви Алави. Заради нарастналото търсене, ще трябва месото да се обработи по-бързо от обикновеното, каза той.

"Не сме в състояние да посочим дата на доставка на нашите купувачи, докато не бъде разрешено свободно движение на добитък", каза Алави. Отварянето на пазарите за животни ще помогне на фермерите да правят печалби в момент, когато търсенето на селскостопански стоки като плодове, зеленчуци и мляко е спаднало, според него.

"Подобно на други износители на селскостопански стоки, ние загубихме възможност за износ на повече от 40 милиарда рупии говеждо месо през последните 45 дни", каза Алави. "Ако правителството може да накара Китай да купува месо директно от нас, това би било чудесно."