Темпът на инфлация в Обединеното кралство се е понижил до 2%, сочат официалните данни за месец юли, цитирани от британските медии. Подобна е ситуацията и в Европейския съюз. Основната причина за това е спад в цените на модните изделия и по-специално на дрехите през лятото. На Острова индексът на потребителските цени е в съответствие с прогнозите на Bank of England. Разбира се, не само стойността на дрехите оказва влияние върху инфлацията.

Цените на стоките и услугите, свързани с отдих и почивка също са спадналr - както във Великобритания, така и на Стария континент.  Официалните данни опровергават очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че инфлацията ще се повиши до 2,3% през юли.

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Цените на потребителските стоки са нараснали със 17,2% на годишна база

Новите данни успокояват притесненията относно потенциала за нарастваща инфлация с признаци, че високите темпове вече намаляват. Английската централна банка предупреди през лятото, че инфлацията в страната може да достигне 3% до края на годината.

Инфлацията в Германия скочи с над 3% за първи път от 2008-а насам

Инфлацията в най-голямата европейска икономика скочи с над 3% за първи път от 2008-а насам

Икономисти смятат, че ръстът на цените ще продължи и през следващите месеци

Според прогнозите, бензинът е най-големият фактор, допринасящ за повишаването на инфлацията, като средните цени на горивото са 1,6 лири за литър през юли 2021 г. в сравнение със 1,4 лири за литър година по-рано. Юлската цена е най-високата от септември 2013-а година. Все по-скъп е бензинът и в Европейския съюз, включително и в България. Продажбите на употребявани автомобили също допринесоха за повишаването на инфлацията, която вече е нараснала с 6,6 % спрямо нивата от преди пандемията.

Инфлацията изяде повишението на заплатите в САЩ

Инфлацията изяде повишението на заплатите в САЩ

Реалните възнаграждения намаляват