Малки и големи компании в Съединените американски щати повишават заплатите, за да привлекат нови служители и да задържат настоящите насред историческото възстановяване на икономиката и недостига на работна ръка. Но по-голямото възнаграждение се оказва не толкова голямо - благодарение на растящата инфлация, която успява да "изяде" повишението, пише CNN.

Компенсациите днес са по-ниски отколкото през декември 2019 г., когато са коригирани спрямо инфлацията, според анализ на Джейсън Фърман, професор по икономика в Харвард. Индексът Employment Cost, който след заплатите, пенсионните и здравни осигуровки и други, намалява през последното тримесечие и е с 2 процента под нивата си от преди пандемията, когато вземем предвид и инфлацията.

"Горещата икономика нагорещява цените по-бързо отколкото заплатите", казва Фърман.

Ако оставим инфлацията настрана, компенсациите растат с 2,8 процента между март и юни - въпреки че нивата на безработица остават високи. В същото време обаче цените растат с 0,9 процента през юни и с 5,4 процента за последните 12 месеца - най-големият скок от средата на 2008 г. насам.

Единственото изключение от тенденцията са заплатите в ресторантьорството, туризма и други свързани сектори, където липсата на служители е още по-голяма. Според анализа на Фърман, от декември 2019 г. досега заплатите са нараснали с 1,6 процента по-бързо от инфлацията.

Колко дълго и колко високо ще се качват цените остава въпрос на дебат. Президентът Джо Байдън и председателят на Фед Джером Пауъл твърдят, че проблемът няма да е дългосрочен, но някои експерти се притесняват, че това може да не се окаже така.