Потребителските цени в Обединеното кралство през октомври се покачиха с 4,6% на годишна база - до най-ниското си ниво от същия месец на 2021 година, което се дължи отчасти на скорошното намаление на цените на енергията след решението на Ofgem да намали тавана на битовите сметки. Инфлацията в страната рязко се забави от 6,7% през септември,съобщи Службата за национална статистика (ONS) на страната.

Анкетираните от Bloomberg анализатори средно прогнозираха спад в ръста на цените до 4,7%.

Във Великобритания слагат "таван" на цените на хранителни стоки във веригите?

Във Великобритания слагат "таван" на цените на хранителни стоки във веригите?

Какви са вижданията по въпроса на търговците

Потребителските цени във Великобритания остават без промяна през октомври спрямо предходния месец. През септември месечната инфлация отмете увеличение от 0,5%.

Цените без храна, алкохол, тютюн и енергия (базисна инфлация, CPI Core index) миналия месец се увеличиха от 5,7% на годишна база - 1,5-годишно дъно, след като се повишиха с 6,1% през септември. Ръстът на месечна база се забави до 0,3% от 0,5%.

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Великобритания изпада в рецесия, но един бизнес я заобикаля

Страната отчита най-високата инфлация от всички развити икономики

Разходите за жилища и комунални услуги намаляха с 3,5% (в сравнение с ръст от 6,9% през септември), като разходите за газ и електричество спаднаха най-много от януари 1989 г. Освен това инфлацията на храните се понижи до 10,1%, най-ниската от юни 2022 г. Потребителски цени също са забавили ръста си - за транспорт (ръст 0,5% срещу 0,7%), ресторанти и хотели (7,5% срещу 8,6%), мебели, домакинско оборудване и поддръжка (3,1% срещу 3,7%), облекло и обувки (6,2% срещу 6,9%), и различни стоки и услуги (5,1% срещу 5,3%). Основният процент на инфлация, който изключва променливи артикули като храна и енергия, също се понижи до 5,7%.

Великобритания вдига таксите за авиокомпаниите: ще поскъпнат ли и цените на билетите

Първата европейска страна, която вдига таксите за авиокомпаниите: ще поскъпнат ли цените за пътниците

Поскъпването е с 43%

Цените на дребно (индекс RPI) през октомври нарастват с 6,1% на годишна база (+8,9% месец по-рано). Именно индексът RPI се използва от британските работодатели при договаряне на заплатите. Разликата в динамиката на индексите CPI и RPI се дължи на включването на разходите за жилища в RPI, както и на различното тегло на цените на самолетните билети, застраховките и бензина.

На месечна база RPI падна с 0,2% след покачване с 0,5% през септември.