Въпреки опита за отпор от страна на авиокомпаниите, Великобритания вдига таксите за тях, съобщава  британската Служба за гражданска авиация (САА), цитирана от световните агенции. Таксата, която авиокомпаниите трябва да плащат като принос към финансирането на системата за контрол на въздушното движение в Обединеното кралство, ще се увеличи с 43 пенса на пътник.

Причината - широко разпространените нарушения на въздушния трафик това лято.

Европа иска да забрани на авиокомпаниите да начисляват такси за ръчен багаж

Европа иска да забрани на авиокомпаниите да начисляват такси за ръчен багаж

Брюксел се опитва да премахне начисленията още от 2014-а година

Средният размер на таксата за периода 2023 - 2027 година ще нарасне от сегашните 47 британски лири на 64 британски лири за единица услуга - мярка, използвана за определяне на таксите, плащани от превозвачите в замяна на услуги по управлението на въздушното движение.

Това е поскъпване с 43 процента, казват от Службата за гражданска авиация. Средната такса на пътник ще се повиши с около 43 пенса до около 2,08 лири.

Поскъпването позволява на компанията, която управлява системите за контрол на въздушното движение (NERL), да възстанови приходите, които е загубила по време на пандемията. Този процес по възстановяване е разпределен в продължение на десет години.

Промяната може да означава и по-високи цени за клиентите.

Снимка 638971

Източник: iStock

По-високи цени на самолетните билети?

Авиокомпаниите реагираха с ярост и предупредиха пътниците, че ще се сблъскат с по-високи цени на билетите, след като британският авиационен регулатор увеличи таксите за контрол на въздушното движение, съобщава BBC. Авиокомпаниите заявиха, че увеличението "не може да бъде оправдано" предвид неотдавнашните смущения.

Разходите, които се плащат от авиокомпаниите, се налагат след срива на контрола на въздушното движение в Обединеното кралство през август, който доведе до големи закъснения на полетите и остави хиляди хора в безизходица.

Групата, която представлява British Airways, EasyJet, Jet2, Ryanair, Virgin Atlantic и Tui, заяви, че пътниците "неизбежно ще платят сметката от милиони лири за увеличенията".

Летенето със самолет се превръща в кошмар и това едва ли скоро ще се промени

Летенето със самолет се превръща в кошмар и това едва ли скоро ще се промени

Проблемите с времето, закъснелите полети и непокорните пътници вече са ежедневие