Мечта на мнозина, ако не и на всички пътници по света скоро може да се превърне в реалност. А именно, край на таксите за ръчния багаж в самолета, поне що се отнася до Европа. В опит да ограничи скритите такси и да улесни пътуването за гражданите, Европейският парламент сериозно обмисля забрана на таксите за ръчен багаж за всички авиокомпании, съобщават световните агенции.

Към днешна дата авиокомпаниите имат различни правила за размер и ценови структури за ръчен багаж и това може да доведе до объркване, по-неудобно пътуване, закъснения и понякога спорове между пътници и служители на авиокомпаниите, смятат евродепутатите в проект на текст, който ще бъде поставен на гласуване в днешния 4 октомври. 

Снимка 501673

Източник: iStock

В резолюция евродепутатите твърдят, че непоследователните правила и цени за багажа на авиокомпаниите причиняват неудобства на пътниците и искат хармонизиране.

Ryanair въвежда такса за големия ръчен багаж

Ryanair въвежда такса за големия ръчен багаж

Новата политика не допуска големи куфари в самолета

Скритите такси за багаж правят невъзможно за пътниците да сравняват по прозрачен начин наличните възможности и да вземат информирани решения, поради което са необходими хармонизирани правила на ЕС. Впрочем, Брюксел се опитва да премахне начисленията още от 2014-а година. 

Сега евродепутатите подчертават, че при преразглеждането на действащото законодателство на ЕС в областта на въздухоплавателните услуги, ЕК следва изцяло да приложи решение на Съда на ЕС, съгласно което авиокомпаниите не трябва да таксуват добавка за ръчен багаж.

Разбира се, когато  "този ръчен багаж отговаря на разумни изисквания по отношение на теглото и размерите, както и на приложимите изисквания за сигурност".

Европа не е сама в битката с таксите. Миналата година администрацията на американския президент Джо Байдън предложи нов набор от правила, изискващи от авиокомпаниите да разкриват всички скрити такси предварително, а не в края на покупката на самолетен билет. Все още обаче не е ясно кога и дали ще видим всички тези подобрения за потребителите.

Как туристите надхитряват авиокомпаниите с ръчния багаж

Как туристите надхитряват авиокомпаниите с ръчния багаж

Бельото в джобовете, пуловерът увит като шал