Нискотарифният превозвач Ryanair прави радикални промени в политиката си за ръчен багаж, които вероятно ще засегнат бюджетите на клиентите им. От 1 ноември, единствено пътниците закупили услугата "priority boarding" ще могат да пътуват с две чанти ръчен багаж, като голямата (до 10 кг) ще бъде вземана на гейта и натоварвана в багажното отделение на самолета.

Пътниците, които не са закупили услугата ще имат право единствено на така наречения малък ръчен багаж. Според ирландското издание Independent, авиокомпанията ще въведе нова тарифа за багаж до 10 килограма, който ще се таксува на цена от 8 евро на посока. По-късно информацията беше потвърдена и от Ryanair. Този багаж, за разлика от досегашната политика ще се оставя при чекин, а не на гейта.

Пред Independent, промяната има за цел да редуцира времето за натоварване на до 120 чанти на полет, което е отнемало до 25 минути.

Според Ryanair, промяната ще засегне 40% от пътниците, които до сега не са закупували priority boarding и са пътували с голям ръчен багаж. Други 30% закупуват услугата, а останалите 30% според авиокомпанията пътуват само с малък ръчен багаж (с размерите на по-голяма чанта за лаптоп).

Авиокомпанията твърди, че промяната ще спести пари на клиентите и, тъй като те ще могат да чекират 10 кг куфари за 8 евро, а не само 20 килограмови за 25 евро, каквато е единствената тарифа за чекиран багаж в момента.

Ryanair намаля броя на чантите позволени като ръчен багаж

Ryanair намаля броя на чантите позволени като ръчен багаж

Новите правила влизат в сила от ноември

Преди около година, Ryanair промени политиката си, която до тогава разрешаваше на всички клиенти да вземат със себе си на самолета големия ръчен багаж. След промяната тази възможност имаха единствено закупилите priority boarding. Тази промяна доведе до забавяния на полети заради техническото време за натоварване на багажа.

Ирландското издание напомня и други скорошни промени в политиката на Ryanair:

  • Намаляне на периода за чекиране на 48 часа;
  • Удвояване на цената на стандартните места от 2 на 4 евро;
  • Увеличаване на цената на седалките с повече място за краката от 11 на 15 евро;
  • Отделянето на priority boarding като отделен продукт;

Новата политика влиза в сила от 1 ноември, но важи за резервации направени от 1 септември. За резервации преди тази дата ще важат досегашните правила.