Ирак възнамерява да закупи около три милиона тона пшеница, за да създаде стратегически резерв на фона на покачващите се цени на световните пазари във връзка с кризата в Украйна. Това съобщи Министерството на търговията на страната, пише РИА Новости.

"Кабинетът на министрите подкрепи Министерството на търговията за отпускане спешно на 100 милиона долара за закупуване на вносна пшеница за създаване на стратегически резерв", се казва в съобщението на иракското министерство.

Украйна спря износа на редица основни хранителни продукти

Украйна спря износа на редица основни хранителни продукти

С разрешение ще могат да се изнасят пшеница, царевица, слънчогледово олио

Подчертава се, че министерството е подготвило план за гарантиране на продоволствената сигурност на иракчаните и във връзка с глобалното покачване на цените на пшеницата, свързано с "кризата между Русия и Украйна, които осигуряват около една трета от световните доставки на пшеница, царевица и растително масло".

Планирани са и различни мерки в подкрепа на иракските фермери.

По-рано цената на пшеницата на борсата в Чикаго се повиши до максимума си за почти 14 години, а цената на царевицата е най-високата за последните 9 години, поради рисковете от прекъсване на доставките във вразка със ситуацията в Украйна.

Германски експерти: Светът е обречен на глад без руската пшеница

Германски експерти: Светът е обречен на глад без руската пшеница

Хлебната пшеница е по-скъпа отвсякога