Алжир е готова да праща повече газ на Европейския съюз, въпреки спирането на износа през последните години. Това може да се случи ако доставките от Русия бъдат възпрепятствани от войната с Украйна. Това е съобщил министър от испанското правителство, цитиран от Bloomberg.

Очаквано войната предизвика сътресения на енергийните пазари. Ситуацията и без това вече беше доста нажежена, заради сериозно ниските запаси от газ в Европа и несигурността относно обемите, изпращани на континента от Русия. ЕС вече се готви за спиране на доставките, като възможността Кремъл да спре потоците в отговор на санкциите, наложени от международната общност, е напълно реална.

По думите на испанския министър по околната среда и енергетиката Тереза ​​Рибера алжирското правителство е обещало, че ако страната и другите европейски държави се се нуждаят от повече газ, са готови да го осигурят доставки.

Какви ще бъдат цените на природния газ през 2022 година

Какви ще бъдат цените на природния газ през 2022 година

Цените на фючърсите за газ за доставка както през март тази година, така и през първото тримесечие на следващата, са на едно и също ниво

В началото на седмицата и алжирската държавна енергийна компания Sonatrach обяви, че остава надежден доставчик на газ за Европа. По думите на главния изпълнителен директор Туфик Хакар компанията е готова да подкрепи европейските си партньори в случай на "тежка ситуация". Все пак той допълни, че допълнителното предлагане зависи от наличието на излишни обеми.

Потребление на газ в Алжир нарасна значително през последното десетилетие и сега страната консумира повече отколкото изнася. Доставките на газ в страната са обвързани с дългосрочни договори с купувачи, много от които са в Европа.

Италия може да отвори въглищни електроцентрали, при недостиг на газ

Италия може да отвори въглищни електроцентрали, при недостиг на газ

Страната възнамерява да увеличи вноса на втечнен газ

Диверсификация на доставките

Войната в европейската страна само показа очевидното, а именно колко много е зависима Европа е от доставките на руски газ и че континентът трябва да диверсифицира своите енергийни източници.

Миналата седмица испанският газов оператор Enagas обяви, че работи с Алжир по планираното разширяване на капацитета на газопровода Medgaz, като в момента се провеждат тестове. 43% от вноса на газ на Испания през 2021 г., идва от Алжир, най-вече през Medgaz и други връзки. САЩ и Нигерия са другите големи доставчици за Испания с дялове съответно от 14% и 11%. 

ЕС планира намаляване на зависимостта на блока от руски газ след нахлуването в Украйна. Над 40% от доставките на от там.