Популисткото правителство на Италия скоро може да се изправи пред нов проблем: първата рецесия в страната от пет години насам, пише Bloomberg.

Икономиката неочаквано се сви през трите месеца до края на септември, а първоначалните изследвания сочат ясно, че слабостта се запазва. Производството се свива с най-бърз темп от четири години насам, а компаниите в сферата на услугата отчитат намаляване на износа за пет поредни месеца, показват доклади на IHS Markit.

Ако икономиката се свие и през това тримесечие, ще получим техническата дефиниция на рецесия.

Това ще бъде пореден удар за коалицията, която от седмици е в спор с Европейската комисия заради бюджета за следвата година. Докато кабинетът твърди, че планът ще достави нужните стимули за икономиката, несигурността около него повиши рязко цените на заемите и увреди настроенията на бизнеса.

Големият италиански бюджет, който трябваше да помогне на бизнеса, но вече му пречи

Големият италиански бюджет, който трябваше да помогне на бизнеса, но вече му пречи

Плановете на популисткото правителство се отразяват тежко на малките и средни предприятия

Има и други фактори зад по-слабите числа, включително охлаждането на световното търсене и спада в Германия - един от най-големите ѝ пазари. Но администрацията, водена от Матео Салвини и Луиджи Ди Майо, трябва да поемат отговорност, казват икономисти.

Сега правителството дава сигнали, че може промени част от бюджета и да намали прогнозния дефицит за 2019 г. Обещанията на популистите включват минимален доход за бедните, по-ниски данъци и по-ниска възраст за пенсиониране.

Конте: Италия ще представи на ЕС нов проект за бюджет

Конте: Италия ще представи на ЕС нов проект за бюджет

Целта на премиера е да не допусне процедурата по санкциите