Млечната ферма на Джан Енрико Гружи близо до италианската финансова столица показва как бюджетът на страната за следващата година, за който правителството казва, че трябва да подкрепи растежа, всъщност пречи на компаниите, на които трябваше да помогне.

Малко след като Гружи е подал документи за заем от €400 000, за да купи земя и да построи нови отделения, Италия показа своите планове за бюджетен дефицит, които нарушават правилата на Европейския съюз. В отговор, инвеститорите поискаха по-високи премии за италианските облигации. И това доведе до повишаване на разходите за заеми на италианските банки, пише The Wall Street Journal.

Увеличението достига и Гружи, който казва, че докато искането му е изчаквало одбрение, лихвените проценти на банката, които той ще трябва да плати по кредита, са се покачили с почти 0,5%.

Защо Италия може да бъде епицентърът на следващата финансова криза?

Защо Италия може да бъде епицентърът на следващата финансова криза?

Много от съставките вече са налице

"Когато пресметнеш увеличението на лихвите за 15-годишния период, това са много пари", казва той.В сряда Европейската комисия заяви, че проектобюджетът на Италия е "особено сериозен случай на несъответствие" с препоръките на блока. Очаква се през декември ЕС да започне дисциплинарна процедура срещу Рим, която може да доведе до глоби. Също в сряда италианското правителство повтори, че няма да отстъпи.

Италия твърди, че бюджетът ще стимулира растеж. Но ако това се окаже прогноза, която няма да се сбъдне, страната ще се окаже с още по-голям дълг - а той така или иначе вече е един от най-големите в света. Това може да доведе до още турбуленция на пазарите и още проблеми за италианските компании.

Предприятията в страна вече се сблъскват с по-високи лихви по новите кредити и искане за по-големи допълнителни гаранции, според изследване на Европейската централна банка. Малките и средни предприятия, от които 90% разчитат на заеми от банките, ще пострадат най-много. Кредитите често са с плаваща лихва, което означава, че турбуленцията на пазарите се отразява и на бизнеса изключително бързо.

Кой ще спаси Италия? Вече няма желаещи за държавния ѝ дълг

Кой ще спаси Италия? Вече няма желаещи за държавния ѝ дълг

Притеснително ниското вече търсене на облигации показва, че италианците не искат да финансират фискалната експанзия на правителството