Историята подсказва, че светът скоро ще се изправи пред нова финансова криза. Едно от местата, от които може да започне, според растящ брой индикатори, е Италия, пише The New York Times.

Много от съставките вече са налице: огромен дълг, слаби банки, хаотично правителство, голяма икономика, която може да причини щети и извън границите си.

Инвеститорите в облигации - винаги подходящи за хладнокръвна оценка на платежоспособността на една държава - вече бият камбаната. Разходните планове на популисткото правителство в Рим, широко възприемани във финансовите кръгове като безотговорни, доведоха ръст на лихвите по италианския дълг.

И не трябва да сте италианци, за да се притеснявате от последиците.

Финансовите кризи обикновено идват всяко десетилетие и Италия е сред най-възможните източници. В списъка са още и турската криза, търговската война на Тръмп, Brexit и общото забавяне на световния растеж.

Но за разлика от финансовата криза, започнала през 2008 г., този път централните банки може би няма да успеят да спасят ситауцията, смята Ричард Портес, професор по икономика в London Business School. За да се справят с предходния срив, те използваха повечето от инструментите си.

Банките са ахилесовата пета на италианските популисти

Банките са ахилесовата пета на италианските популисти

Действията на Рим пречат на възстановяването на институции, а самите те са уязвими заради правителствения дълг

Затова и инвеститорите са толкова притеснени за Италия. Еврозоната все още се възстановява от предходната криза, която започна в Гърция през 2010 г. Италия, в момента третата най-голяма икономика във валутния блок, отговаря за 11 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС - 10 пъти повече от Гърция - и има потенциала да причини много повече щети.

Много от проблемите на страната не са от вчера, като например твърде високият дял на проблемните заеми на банките и хронично ниския растеж. Италианската икономика все още не се е възстановила след кризата от 2008 г. Новият елемент обаче е популисткото правителство, което обещава пари, които няма, за да спаси предизоборните си обещания.За разлика от предходните кабинети, които се опълчваха на Брюксел, но в крайна сметка изпълняваха критериите, италианските популисти стигнаха до тук благодарение на позицията си срещу ЕС.

Според правилата в еврозоната Италия трябва до днес да представи бюджета си пред ЕК. Предложеният план включва дефицит от 2,4% от БВП, което е твърде много, ако бъде взет огромния правителствен дълг, който достига 131 процента от икономиката. Предходното правителство бе предложило 0,8 процента дефицит.

Заради него Fitch обмисля да намали кредитния рейтинг на Италия - стъпка, която може да направи заемите далеч по-скъпи за Рим, ако и останалите агенции последват този ход.

Засега популистите не губят подкрепа, но това може да се промени, ако инвеститорите продължат да губят доверие в италианския дълг, което може да има сериозни последствия за икономиката.

Италия все още е далеч от най-тъмните дни на кризата през 2011 г., когато доходността по правителствените облигации достигна над 6 процента. Но от идването на власт на настоящото правителство, тя се повиши от 1,7 до 3,7 процента.

Италиански банки като UniCredit държат голяма част от италианския дълг. Когато лихвите се покачват, стойността на облигациите намалява, което ще повдигне въпроси за състоянието на банките.

В опит да запазят капитал, банките започнаха да стават по-внимателни при отпускането на заеми. Потребителите и бизнесът трябва да плаща по-високи лихви, което задушава икономиката.

Ако икономическият растеж се забави, а безработицата се повиши, по-малко хора ще плащат данъци и финансовата ситуация за правителството ще стане още по-лоша. Тогава инвеститорите ще поискат по-висока доходност и цикълът ще се повтори.

Този път банките може и да не успеят да спасят италианския дълг

Този път банките може и да не успеят да спасят италианския дълг

Ще има ли кой да даде пари на Рим?