Докато популисткото правителство в Италия се готви за тежък спор с Европейския съюз заради бюджета за следващата година, трусовете на финансовите пазари удрят банковата система и заплашват икономическия растеж, който Рим иска да стимулира, пише The Wall Street Journal.

Акциите на италианските банки и облигации изпитаха остри разпродажби през миналата седмица, след като правителството подготвя бюджет, който нарушава европейските правила за фискална дисциплина. Новото евроскептично правителство в Рим заяви, че цели бюджетен дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт през следващата година -- три пъти повече, отколкото предходният кабинет планираше.Бюджетните планове на Италия "значително се отклоняват" от препоръчаваните фискални политики и са "източник на сериозно притеснение", заявиха от Европейската комисия в петък.

Оптимистичната прогноза на Рим за растеж и данъчни приходи се очаква да бъдат поставени под съмнение от европейските власти, които се опасяват, че реалният дефицит може да се окаже опасно висок за страната, която вече има притеснителен дълг.

Реториката на "5 звезди" и "Лига" срещу Брюксел вече изплашиха инвеститорите, които се опасяват, че Европейската централна банка - върховен гарант за стабилността на облигационния пазар в Европа - няма да подкрепи правителството.

Въпреки частичната стабилизация на пазарите от сряда насам, след като правителството обеща леко по-ниски дефицити в средносрочен план, облигациите и банките в Италия остават под тежък натиск.

"Това почти убива възстановяването на банковия сектор. И това ще бъде шок за икономиката", казва Никола Нобил, икономист в Oxford Economics.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди миналия месец, че заемите стават все по-скъпи в Италия като резултат от пазарното напрежение, дошло от анти-ЕС реториката в Рим. По-високите разходи за заеми на италианския бизнес и домакинства може да изтрие икономическия растеж, който правителството се надява да постигне чрез фискални стимули. "5 звезди" иска да повиши социалните помощи, въвеждайки универсален базов доход за бедните и безработните, а "Лига" иска да намали данъците и възрастта за пенсиониране.

Базовият доход е "ябълката на раздора" в Италия

Базовият доход е "ябълката на раздора" в Италия

Управляващите в Рим все по-трудно се разбират за държавните финанси

Еврозоната днес е далеч по-стабилна, отколкото през 2010-12, когато единната валута почти бе унищожена. Повечето от националните икономики, включително италианската, растат, макар и с по-бавен темп спрямо миналата година. Политическото напрежение обаче расте, след като гласоподавателите се обръщат срещу старите партии в център-ляво и център-дясно, които изградиха днешна Европа.

Италианските банки прекараха години в опити да се справят с планините лоши дългове и тази година се впуснаха в даването на нови заеми. Тези усилия обаче се изправят срещу повтарящата се пазарна турбуленция. През август общите заеми за компании и потребители намаляха до най-ниското си ниво от две години насам, по данни на Италианската банкова асоциация.

Пазарните сътресения увеличават разходите на банките за финансиране. В четвъртък доходността по облигациите на UniCredit SpA - най-голямата банка в Италия по активи - чиито падеж е през януари 2023 г., достигнаха 2,67 процента спрямо един процент, когато бяха издадени по-рано тази година.Разходите за застраховка срещу дифолт по $10 милиона от дълга на банката се утрои от началото на годината, което показва, че инвеститорите вече се отнасят към банките като рискови.

През следващите месеци и години италианските банки ще имат нужда от много свежи средства. Някои трябва да подсилят капиталовите си буфери заради изискване на регулаторите. Секторът трябва да плати и около €250 милиарда заеми от ЕЦБ през 2020-21.

По-рано тази година Banca Carige SpA се отказа да пуска емисия облигации, обвинявайки "пазарните условия".Анализатори в Morgan Stanley казват, че Banko BPM SpA, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и UBI Banca SpA са сред най-узявимите заради размера на експозицията им към правителствен дълг.

Италианският банков сектор държи повече правителствени облигации, отколкото колегите им в останалите големи икономики на Европа. Правителственият дълг формира около 10% от активите им, сравнено с 2% в Германия.

Италия ли е новият проблем за еврозоната?

Италия ли е новият проблем за еврозоната?

След избора на ново правителство финансовите облаци над страната се сгъстяват