Универсалният базов доход е сред най-актуалните и дискусионни теми в Италия напоследък.

Вицепремиерът и лидер на популисткото Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо е твърд привърженик на мярката и е готов на всичко, за да я наложи. Идеите на Ди Майо обаче се приемат скептично от коалиционните му партньори и водещите фигури в правителството.

Популисткият лидер силно желае да наложи волята си, но коалиционните му партньори не са склонни да подкрепят идеята за базов доход на най-бедните. 

Италия – към икономическа катастрофа или ренесанс

Италия – към икономическа катастрофа или ренесанс

Могат ли популисти и крайнодесни да съживят италианската икономика?

В отговор на това Ди Майо заплаши да поиска оставката на министъра на финансите и икономиката Джовани Триа, ако той откаже да финансира предложението за въвеждане на универсален доход за бедните.

"Те не искат да правим универсален доход ... Ако продължат да се държат по този начин, Триа може да се прибере вкъщи", заяви Ди Майо, цитиран от италианския всекидневник La Stampa.

Въвеждането на универсален доход за бедните беше водещ ангажимент в предизборната кампания на Движение "Пет звезди", а Ди Майо обеща да го изпълни, независимо от цената.

Правителството в Италия ще раздаде обещания базов доход

Италия ще раздава пари на гражданите си

Коалицията жонглира между щедрите си обещания и бюджетните правила на ЕС

"Или ще има граждански доход, или ще има сериозен проблем за правителството, тъй като нашата цел е да спазим обещанието си. Дадохме обещания на италианците и те очакват да спазим обещанията си", заяви наскоро Ди Майо пред държавната телевизия Rai.

Триа е човек от научната общност, който не е член на нито една от двете партии в управляващата коалиция. Той се опитва да балансира между щедрите обещания на политиците и строгите изисквания за финансова дисциплина на Европейския съюз.

Партиите от правителството дойдоха на власт с обещания за рязък скок на социалните помощи, намаление на данъците и премахване на пенсионната реформа, която повиши възрастта за пенсиониране.

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

След изборите е време за равносметка

Най-важните министри в правителството се срещнаха в понеделник, за да обсъдят бюджета за 2019 г., но в коалицията има търкания по финансовите въпроси, а световните пазари са в трескаво очакване на разходните планове на управляващите в Рим.

Назряващата криза в правителството засегна и италианския държавен дълг. Доходността по 10-годишните облигации нарасна с 2 базисни пункта до 2.87%, след като напоследък беше на рекордно ниски нива.

"Заглавията, които получихме от срещата за бюджета миналата нощ, едва ли вдъхновяват. След силния растеж, който видяхме, това води до някакво изтегляне на печалби", заяви пред Bloomberg Кристоф Ригер, ръководител на стратегията за фиксирани лихвени проценти в германската Commerzbank.