Икономическият министър на Италия ще положи усилия Бюджет 2019 на страната да не превишава дефицита повече от 1,6 процента от брутния вътрешен продукт, съобщава италиански вестник, цитиран от Reuters.

Джиовани Триа ще се срещна с премиер Джузепе Конте, както и с вицепремиерите Луиджи ди Майо и Матео Салвини днес, за да обсъдят финансовата рамка за следващата година. Рим скоро трябва да представи проектобюджета на Европейската комисия за одобрение.

Предложението за бюджета догодина е следено внимателно от финансовите пазари, европейските депутати и италианските гласоподаватели. Партиите от правителството дойдоха на власт с обещания за рязък скок на социалните помощи, намаление на данъците и премахване на пенсионната реформа, която повиши възрастта за пенсиониране.

Италия, а не Турция, е големият проблем за европейските банки

Италия, а не Турция, е големият проблем за европейските банки

Това смята експерт

Италианският вестник Corriere della Sera съобщи в понеделник, че целта на срещата е "да се определят някои числа" и да се реши колко средства могат да бъдат разпределени. Европейската комисия изисква от правителствата дефицитът да не надхвърлят 3 процента от БВП. Дефицит от 1,6 процента би предотвратил тежък спор между Рим и Брюксел. Изданието изчислява, че правителството ще се нуждае от €10 милиарда допълнителни приходи или много по-ниски разходи, за да постигне тази цел.

Ако правителството иска все пак да въведе някоя от мерките, обещани по време на предизборната кампания, ще има нужда от общо €15 милиарда увеличение.

Дългът на Италия е 130 процента от БВП, съвсем малко под този на Гърция.