Намаляващото търсене за италиански държавни облигации от чужбина създава натиск над местните банки да запълнят дупката, както направиха през 2011/12 година. Но този път може да се окаже доста по-трудно, пише Reuters.

Само през юни чуждестранните инвеститори се отърваха от €33 милиарда дълг, показват данни на централната банка на Италия, а през май - от €25 милиарда. Те са притеснени от решението на новото правителство да увеличи рязко харчовете и да отмени предходни реформи, които целяха да намалят дефицита.

По време на кризата в еврозоната местните банки изкупиха огромни количества италиански дълг с добра доходност, който подобри печалбата им в следващите години. Тогава годишният ръст на повишение на дълга, който те изкупиха, бе 20 процента, докато през периода 2004-07 г. той бе едва един процент.

Италия, а не Турция, е големият проблем за европейските банки

Италия, а не Турция, е големият проблем за европейските банки

Това смята експерт

Но надеждите, че и този път те ще се превърнат в спасители са далеч по-малки, тъй като ситуацията, в която се намират, е много по-различна.

Регулаторни и надзорни промени, заедно с рисковете от отслабване на коефициентите на обща капиталова адекватност заради слабостта на пазара могат да повдигне летвата за банките, казва анализаторът от Goldman Sachs Матео Кримела.

Проблем за рефинансирането на третия най-голям дълг в света - €2,3 трилиона, е решението на Европейската централна банка скоро да прекрати изкупуването на облигации.

Италия продава Monte dei Paschi di Siena, но рискува трус в управлението

Италия продава най-старата си банка, но рискува трус в управлението

Не всички в коалицията са съгласни с приватизацията

Затова Рим ще се нуждае от значителен играч, който да запълни дупката. В противен случай се очаква рязък срив на търсенето, особено ако правителството реши да преследва агресивна фискална експанзия.

Италианските банки в момента купуват дълг, като те държат около €370 милиарда през юни, скок от €28 милиарда от април. Bank of America Merrill Lynch изчисляват, че местните банки имат възможност да изкупят още €44 милиарда преди да достигнат върха от 2015 г., когато италианският държавен дълг бе 11 процента от общите им активи.

Анализатори казват, че предстоящият тази година стрес тест също ще увеличи предпазливостта на банките.

Разликата в доходността на 10-годишните италиански облигации и германските вече се разшири до 2,8 процентни пункта. Според BofA той може да достигне 4 п.п., или да намалее до 1,7, в зависимост от следващите действия на кабинета.