Италия смята да продаде мажоритарния си дял в Banca Monte dei Paschi di Siena, което може да предизвика трус в управляващата коалиция на страната.

"Връщането на пазара е цел, договорена с Европейската комисия, и не е под въпрос", каза икономическият министър Джовани Триа пред италианския всекидневник Il Sole 24 Ore в първия си коментар за бъдещето на банката, откакто новото правителство дойде на власт през юни, пише Reuters.

Ще се спаси ли от кризата италианската Banca Monte dei Paschi di Siena?

Времето на най-старата банка в света изтича

Финансовата институция трябва да привлече €5 милиарда капитал до края на годината

Държавата притежава 68% от банката, която спаси през 2016 г. като част от 5-годишен спасителен план, договорен с Европейската комисия. Според плана правителството е задължено да продаде целия си дял в банката до определена дата, която се пази в тайна.

Банката, която е най-старата на Апенините и четвъртата най-голяма в страната, е в центъра на поредица скандали през последните години и има сериозни проблеми с ликвидността и необслужваните кредити.

Banca Monte dei Paschi изненадващо излезе на печалба

Най-старата банка в света, която беше пред фалит преди година, изненадващо излезе на печалба

През миналата година финансовата институция получи спасителен заем от държавата

Думте на Триа може да предизвикат напрежение в управлението на страната, тъй като противоречат на досегашните изявления на висши членове на управляващата коалиция, която се състои от популисткото Движение 5 Звезди и крайнодясната Лига.

Икономическият говорител на Лигата Клаудио Борги заяви, че банката ще остане в обществени ръце и ще бъде използвана за финансиране на местните общности.

ЕК одобри помощ от $6.1 милиарда за Monte Paschi

Спасяват най-старата банка с $6.1 милиарда

Брюксел даде своето „да“

В коалиционното споразумение двете партии обещаха да преразгледат "мисията" на Monte Paschi.

Борги заяви пред Reuters, че се придържа към позицията си, че държавата трябва да остане заинтересована страна в банката."Какво ще правим с Monte Paschi е обяснено в правителствения договор", каза той.