Някои членове на ОПЕК обмислят възможността да прекратят участието на Русия в споразумението "ОПЕК+", на фона на санкциите от Западните страни. Това съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на думите на представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Изданието пише, че подобна възможност се разглежда, "тъй като западните санкции и частичната европейска забрана за внос започват да подкопават способността на Москва да увеличава добива на петрол".

Русия през миналата година се договори с ОПЕК и девет страни извън ОПЕК, да увеличават добива на петрол на месечна база. Според изданието обаче, "се очаква добивът да намалее с около 8% тази година".

"ОПЕК+" намали производството на петрол с 9,7 милиона барела на денонощие през май 2020 г., поради спадащото търсене на петрол, причинено от широко разпространената борба с Сovid в света. След това условията на споразумението бяха многократно коригирани.

Алиансът увеличи производството с 400 хиляди барела на денонощие от август 2021 г. и с 432 хиляди барела петрол на денонощие от май тази година. Следващата среща на "ОПЕК+" ще се проведе на 2 юни, когато се очаква да бъде обсъдено ново увеличение на добива.

Нивата на търсене и предлагане на петрол в световен мащаб остават стабилни, без сериозни смущения в руския износ досега, така че не се изискват особени действия от петролния алианс. Това съобщава от своя страна Bloomberg, също позовавайки се на думите на официални лица от ОПЕК.

Споразумението "ОПЕК+" действа от 2017 година. През 2020 г. то бе актуализирано, като в този вид ще бъде валидно до края на 2022 година. През май стана известно, че Саудитска Арабия се надява да ново споразумение "ОПЕК+", което, независимо от санкциите, ще включва Русия.

ОПЕК предупреди ЕС: замяната на руския петрол ще бъде „почти невъзможна“

ОПЕК предупреди ЕС: замяната на руския петрол ще бъде „почти невъзможна“

Организацията не спести коментар за тежката реалност, ако ЕС реши да забрани вноса на руски суров петрол