Да бъде заменен руският суров петрол, при евентуална забрана от ЕС, би било почти невъзможно. Това заяви генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК Мохамед Баркиндо по време на срещата между ОПЕК и ЕС, предаде Reuters.

ОПЕК не спести коментар относно тежката реалност, която би настъпила, ако ЕС реши да забрани вноса на руски суров петрол в отговор на нахлуването на Русия в Украйна и войната, която се води на територията на Украйна.

"Потенциално може да предвидим загуба от над 7 милиона барела на ден от износа на руски петрол, заради настоящи и бъдещи санкции. Като се имат предвид сегашните перспектива за търсене, би било почти невъзможно да се запълни тази загуба на обеми от такъв мащаб", коментира генералният секретар.

Европейският съюз вече призова ОПЕК да увеличи добива на суров петрол. Засега обаче организацията реши да се придържа към договореното си увеличение на добива на петрол от само 400 000 барела на ден, защото пазарните проблеми са геополитически, а не фундаментални, спред ОПЕК.

Шефът на МАЕ призова ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Шефът на МАЕ призова ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Няколко страни изпитват трудности да увеличат добива на нефт след години на недостатъчни инвестиции в сектора

ЕС все още не е забранил вноса на руски петрол и газ, но се обмисля потенциална забрана в опит да се спре потокът от приходи към Русия.

Доставките на суров петрол от Русия през първата седмица на април достигнаха до най-високото ниво тази година, като търговският излишък на Русия за първото тримесечие достигна рекордни нива,след като цените на петрола и газа продължиха да се повишават. Големите азиатски купувачи като Индия и Китай продължават да внасят петрол и газ от Русия.

Русия очаква по-голяма печалба - с 9,6 милиарда долара повече от петрол и газ през април, на месечна база.

Междувременно администрацията на Байдън обяви през март, че ще пуска по 1 милион барела петрол всеки ден в продължение на шест месеца от стратегическия петролен резерв на страната, което е безпрецедентно количество.

Членовете на Международната агенция по енергетика колективно се съгласиха да освободят милиони барели петрол от своите резерви за спешни случаи.

Това би трябвало да намали риска от скок на суровия петрол от сортът Брент до 150 долара за барел до средата на годината, според Bank of America. Банката коригира прогнозите си за летния пик на цените до 120 долара за барел.

В началото на март Брент надхвърли 139 долара за барел заради опасения за намалени доставки от Русия, когато започна войната срещу Украйна, което предизвика санкции от западните държави и забрана за внос от САЩ.