Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, начело с Русия, известни като "ОПЕК+", трябва да намалят разликата между техните цели за добив на петрол и действително постигнатото, коментира ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

"Има значителна разлика между целите, които страните от ОПЕК+ си поставят по отношение на техните производствени нива, и това, което се добива днес", посочи Бирол по време на конференция в столицата на Саудитска Арабия - Рияд, съобщи БНР. По думите на Бирол, "за ОПЕК+ ще бъде важно да намали тази разлика и да се надяваме да осигури повече обеми гориво на пазара".

По-рано този месец, участниците в ОПЕК+ се споразумяха да се придържат към договореното от тях умерено нарастване на добива на петрол. Така те по този начин постепенно премахват ограниченията, въведени в разгара на пандемията през 2020 г., когато търсенето на суров петрол се срина.

Тъй като обаче няколко страни членки на ОПЕК+ изпитват трудности да увеличат добива на нефт след години на недостатъчни инвестиции в сектора, групата така и не успява да постигне обещаното месечно увеличение на производството с 400 хил. барела на денонощие.

В последния си месечен доклад МАЕ посочва, че разликата между заложената цел и действителния добив на петрол се е увеличила до 900 хил. барела на денонощие.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са двете страни от ОПЕК с най-много свободен производствен капацитет към момента.

Ще тласне ли ОПЕК+ цените на петрола над $100 за барел

Ще тласне ли ОПЕК+ цените на петрола над $100 за барел

През февруари цените на петрола ще останат на сегашното високо ниво, а може и да се повишат