Цените на петрола се покачват не само защото предлагането не "догонва" търсенето - тъй като влиянието върху пазара на щама "Омикрон" не беше толкова силно, колкото се очакваше в края на миналата година.

Изострянето на отношенията между Руската федерация и САЩ предизвика опасения, че може да има проблеми с доставките на руски нефт, като вече има известен дефицит на пазара, пише "Российская газета". Ситуацията в Близкия изток също допринесе за ръста на котировките на петрола, а именно, активирането на йеменските бунтовници, включително техните атаки срещу петролни съоръжения в ОАЕ.

Освен това, на пазарите повлия информацията, че страните от ОПЕК+ няма да могат да увеличат производството с предвидените темпове. През декември 2021 г., вместо планираните 400 хил. барела на денонощие, ръстът на производството възлиза на едва 260 хил. барела на денонощие, а през януари, по предварителни данни - само с 210 хил. барела на денонощие. Мнозина обясняват това с липсата на инвестиции в нови петролни проекти през последните години, поради активното популяризиране на "зелените политики".

"Високата цена на петрола е от полза за страните износителки, а въпросът за загубата на пазарен дял все още не е на дневен ред. И ако се съди по последните данни, редица страни от ОПЕК сега не виждат смисъл да увеличават квотата си още повече", подчертава експерт от голяма руска инвестиционна компания.

С това е съгласен и Оле Хансен, ръководител на отдела за "Стратегии на пазарите за суровини" в Saxo Bank. Според него, сега пазарът се интересува повече от това с колко реално страните износителки на петрол ще увеличат производството през март, отколкото от декларираните предварително цели.

Това означава, че през февруари цените на петрола ще останат на сегашното високо ниво, а може и да се повишат.

Запасите от петрол в големите страни вече са близо до многогодишно "дъно". Може да възникне ситуация, при която настоящият недостиг на петрол (3 млн. барела на денонощие) не само да не може да бъде покрит от увеличението на производството от ОПЕК+, но и да нарасне, поради повишеното търсене, смята експерт.

По мнението на Хансен, предпоставки цените на петрола да надхвърлят $100 за барел ще има през втората половина на 2022 година. Но е възможно в скоро време да се наблюдава спад на цените на петрола, който да е провокиран от някои фактори. А тези фактори са: премахването на санкциите на САЩ за износа на петрол и газ от Иран; ръстът на производството на шистов петрол в САЩ; евентуален рязък спад в цените на газа, което ще намали търсенето на петрол като негов заместител.

Но също така е невъзможно да се изключи бърз ръст нагоре на котировките на петрола през февруари, ако нито един от посочените фактори не сработи, уточнява експертът.

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Коронавирусът би могъл да повлияе на волатилността на цените на петрола