Работните места, открити през септември в САЩ, нараснаха по-слабо от прогнозите за втори пореден месец, но при добро повишение на заплатите. Въпреки това трудовия пазар се представя стабилно преди очакваното от мнозина повишение на основните лихвени ставки на Фед към края на годината.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) генерира през септември 156 000 нови работни места, което е под средните прогнози за 175 000, показват данни на Министерството на труда, цитирани от Reuters.

За деветте месеца средномесечният растеж на новите работни места се забавя  до 178 000 от 228 000 през 2015-а и от 251 000 през 2014 година, но това е все още доста над разкриването на повече от 120 000 работни места, което е необходимо, за да продължи позитивната тенденция на по-нататъшно подобрение на трудовия пазар.

В същото време безработицата в САЩ през септември се повиши изненадващо до 50% за пръв път от април насам при прогноза за нейна стабилизация за трети пореден месец на ниво от 4,9%. Благодарение на нарастване с 444 000 на хората, които започват да се оглеждат за работа, "Нормата на заетост" (отношението на работещите към общата работна сила) се стабилизира на нивото през август от 62,9%, задържайки се над 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато миналия септември (най-ниско ниво от 1977 година).

Средното почасово заплащане на труда в САЩ нарасна през септември на месечна база с 0,2% (повишение с 6 цента) до 25,79 долара на час, като на годишна база отбеляза очаквано повишение с 2,6% след повишение с 2,4% месец по-рано. Това е пореден знак, че продължаващото относително солидно затягане на трудовия пазар принуждава американските компании да плащат по-големи заплати, за да наемат допълнителен персонал.

Днешният по-слаб от очакваното доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ вероятно ще нулира макар и малката вероятност за повишение на федералната фондова лихва на следващото заседание на Фед в началото на ноември. Но докладът като цяло запазва голяма вероятността за повишение на лихвените ставки на последното за годината заседание през декември.

Коментирайки днешните данни за CNBC, пише bnr.bg, президентът на Фед на Кливланд - Лорета Местер отбеляза, че това е солиден доклад за състоянието на трудовия пазар и че растежът на заетостта отговаря на нейните прогнози.