Куба е привлякла инвестиции за 2 млрд. долара през тази година, рекорден темп и индикация, че влошаването на отношенията със САЩ не е повлияло отрицателно на интереса на инвеститорите към страната.

Действията на бившия американски президент Барак Обама за разведряване на отношенията между Вашингтон и Хавана стимулираха международния бизнес интерес към Куба, докато новият стопанин на Белия дом Доналд Тръмп обеща да затегне 50-годишните сурови санкции.

"Досега сме подписали 30 споразумения през тази година... В момента водим преговори за още 80, от които 15 са почти завършени, а може да подпишем някои преди края на годината", каза министърът на външната търговия и инвестициите Родриго Малмиерка по време на инвестиционен форум в Хавана.

Подписаните споразумения включват 16 предприятия, 11 от които със 100% чуждестранна собственост, и 14 административни и производствени споразумения. Според държавни служители предприятията са главно в туризма и енергетиката.

Кубинското правителство заяви, че се нуждае от минимум 2 млрд. долара чуждестранни инвестиции годишно, за да постигне значителен ръст на стагниращата икономика като част от поредица от реформи на президента Раул Кастро за модернизиране на кубинската икономика.

Преките чуждестранни инвестиции са в размер на стотици милиони за повече от 2 десетилетия, твърди кубинският икономист Омар Еверлени.

През март 2014 г. Куба прие закон, който предлага на инвеститорите големи данъчни облекчения и обещаващ климат за инвестиционна сигурност.

Малмиерка заяви, че от 2014 г. насам са одобрени проекти на стойност 4 млрд. долара, но не стана ясно колко от капитала всъщност е инвестиран.

Сделки за 5 голф курорта, оценени на близо 2.5 млрд. долара, са били подписани с британски, китайски и испански инвеститори, но все още не е започнало изграждането на никой от тях, казват чуждестранни бизнесмени и дипломати, които са запознати с проектите.

Страната работи за преодоляване на редица пречки за инвеститорите, като дългите закъснения при одобряването на проектите, липсата на опит сред кубинските преговарящи и двойната парична система с фиксирани валутни курсове.

При управлението на Фидел Кастро чуждестранните инвестиции бяха разглеждани като жалка необходимост в комунистически управлявания карибски остров. Днес те са смятани за неразделна част от плановете за развитие на страната.