Тъй като движението по света става все по-ограничено, трудно е да си представим как ще изглежда пътуването, когато всичко се върне към нормалния начин на живот.

Мащабът на пандемията от коронавирус го прави особено пагубен, но туристическата индустрия се възстанови от миналите кризи и експертите смятат, че скоро същото ще последва и след тази криза, пише CNN.

Искате да отмените пътуване заради коронавируса? Ето как може да върнете по-голяма част от парите си

Искате да отмените пътуване заради коронавируса? Ето как може да върнете по-голяма част от парите си

Обикновените застрахователни полици не включват притеснения от епидемии и пандемии

"Хората не са се променили в това отношение и все още искат да пътуват, но непременно ще бъдат много по-предпазливи за това, как го правят", казва Адам Блейк, професор по икономика и ръководител на научните изследвания в Министерството на туризма в Bournemouth University в Обединеното кралство.

"Няма да е нужно единствено да се убеждават, че е безопасно да пътуват, но ще трябва да видят реалните промени, които са  направени, за да са сигурни, че пътуването им е по-безопасно."

Засега не знаем кога или как ще премине пандемията. Но след като кризата отшуми, вероятно ще има рязко спадане в цените.

Ето няколко неща, които пътниците вероятно ще видят, след като индустрията тръгне към възстановяване.

Епидемията е "приземила" половината от световната авиоиндустрия

Епидемията е "приземила" половината от световната авиоиндустрия

Авиокомпаниите могат да изгубят 252 милиарда долара приходи през тази година

Круизите ще са доста по-евтини, според Кристофър Андерсън, професор по бизнес в Cornell University's Hotel School в Итака, Ню Йорк.

Предизвикателството ще бъде в привличането на нови клиенти за пътуване с круиз, "което ще бъде от съществено значение за оцеляването", каза той, след огнищата на коронавирус на корабите, ограниченията за пътуване и т.н.

Ще се обърне повече внимание на почистването

"Всички, независимо дали става дума за круиз или хотели, ще трябва да променят начина, по който почистват помещенията, както и да съобщават това на гостите си, за да повишат нивото комфорта им", каза Андерсън.

Ян Фрайтаг, старши вицепрезидент на Lodging Insights- фирма за анализ, също подчерта санитарните дейности ще са от изключително значение, споменавайки "нови, видими мерки", необходими, за да покаже колко чисти са помещенията.

"Независимо дали това означава дезинфекция на ръцете навсякъде или редовно дезинфекциране на твърди повърхности, "ще има ясно съобщена схема, за да бъдат уведомени клиентите, какво се прави, за да сигурността на клиентите", заяви Фрайтаг.

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

25 000 полета до Китай са отменени за седмица

Според него, цените на хотелите в САЩ са намалели с 30% и определено ще спаднат, преди да се върнат на предишните цени.

Хотели или ваканционни имотите под наеми ще са по-сигурни?

Андерсън казва, че хотелите може да имат предимство пред другите алтернативни възможности за настаняване като Airbnb и други сайтове, тъй като в тези имоти са съмнителни стандартите за почистване.

Пътувайте с по-евтини самолетни билети в по-празни самолети

Хората ще се чувстват по-удобно ако самолетите са по-малко пълни, казва Андерсън. "Авиокомпаниите трябва да летят с празни средни седалки и цените да са драстично по-ниски от тези, които имахме миналото лято", каза той.

Миналата седмица няколко превозвачи обявиха планове да премахнат някои услуги за храна и напитки, както средните седалки да са празни, за да намалят разходите.

Андерсън казва, че първо бизнес пътуванията ще се възстановяват, последвани от пътувания в с цел почивка. Трансокеанските полети вероятно ще намалеят, каза той.

Коронавирусът може да струва на туризма $1 трилион

Коронавирусът може да струва на туризма $1 трилион

Най-засегнати са авиокомпаниите и хотелите

Бизнес пътуването може да стимулира възстановяването на авиокомпаниите

Въпреки че много предприятия могат да продължат с онлайн комуникацията с партньорите си, Андерсън очаква, че желанието за лични сделки ще подпомагне възстановяването на авиокомпаниите.

"Вярвам, че хората се нуждаят от контакти и е възможно продължителната пауза в редовните бизнес отношения да се възстанови, като да започне самолетни пътувания, тъй като хората гледат да се върнат към бизнеса и да създадат нови възможности", каза той.