Избухването на коронавирусa може да струва на туристическия бранш 1 трилион долара загубени приходи в световен мащаб и да доведе до около 50 милиона съкращения на работни места по целия свят, заяви ръководителят на Глобалния туристически форум (GTF), предава Daily Sabah. Вече много хотели и други туристически бизнеси усещат натиска.

Булут Багци, управляващ директор в GTF, заяви, че проходите на глобалният туризъм са средно от 1,7 трилиона долара годишно и поради избухването на панедемията, загубите вече са достигнали 600 милиона долара. "Вярваме, че загубата ще достигне поне 1 трилион долара до края на годината", каза той.

Той добави, че общите загуби може да достигнат 5 трилиона долара, когато се "включат в уравнението" сектори, свързани с туризма.

"Туризмът засяга поне 60 сектора и за съжаление, дори ако огнището бъде поставено под контрол, възстановяването на туризма няма да е лесно", каза той.

Багци заяви, че негативните ефекти върху сектора нарастват с всеки изминал ден, тъй като около 70% от дейностите на туристическия сектор са спрени поради бързото разпространение на вируса и строгите ограничения на правителството за свободно движение.

Очаква се международните пътувания да спаднат поне 10,5% през тази годината.

Ефектите от пандемията, включително масовите карантини и ограниченията за пътуване, породиха множество опасения за тежка глобална рецесия, която би навредила на туристическия сектор в Турция, който представлява около 12% от икономиката на страната.

Турция вече е спряла полетите от около 60 страни, включително Китай, Иран и Германия, които представляват голям процент от туристите, идващи в страната.

Авиокомпаниите и секторите на хотелиерството да поемат най-големият удар