Ирландското правителство заяви ясно, че Brexit без сделка ще причини значителни щети на страната. Първото голямо проучване от началото на 2018 година сочи, че ако не бъде постигнато споразумение, икономическият растеж на Ирландия ще се намали със 7% през следващите 10 години, сравнено със сценария, в който Великобритания остава в ЕС, пише BBC.

През юни ирландският финансов министър заяви, че Brexit може да струва 55 000 ирландски работни места в рамките на 2 години и още 30 000 в дългосрочен план. Той добави, че ако няма сделка, това ще доведе до "сериозно нарушаване на двустранната търговия между Ирландия и Великобритания". И допълни, че не прогнозира рецесия, но предполага, че през 2020 година растежът ще бъде близо до нулата, ако няма споразумение.

В последния доклад на Фискалния съвет в Ирландия прогнозите са дори по-мрачни. Тяхното заключение е, че ако няма сделка, това ще доведе до големи рискове за публичните финанси на Ирландия, а правителството е ограничено в своите действия. Съветът предупреждава, че капацитетът за изразходване на повече средства за смекчаване на евентуалното въздействие от Brexit е "ограничен от факта, че тежестта на държавния дълг остава висока".

Брекзит без сделка може да остави 40 000 безработни в Северна Ирландия

Брекзит без сделка може да остави 40 000 безработни в Северна Ирландия

Северна Ирландия е най-застрашена от евентуален твърд Брекзит

Обединеното кралство и Ирландия са основни търговски партньори и ако не бъде постигнат консенсус ще се наруши търговията заради налагането на мита и създаването на други пречки.

Великобритания не е най-големият пазар за износ на Ирландия от години. САЩ са най-големият им външен пазар, като заемат 27% от всички стоки, изнесени през 2017 година. Все пак обаче Великобритания е вторият им голям пазар - през 2017 година 12% от износа на стоки от страната на стойност 16.5 млрд. евро са продадени на Обединеното кралство.

Големи промени ще касаят и вноса за страната. Ирландия е внесла стоки на стойност 21 млрд. евро от Обединеното кралство през 2017 година, което е повече отколкото всяка друга страна. Съответно при сценарий без сделка някои от тях ще бъдат изправени пред тарифи, които ще ги оскъпят.

Щетите могат да засегнат и много от по-малките фирми. Изследванията на Централната статистическа служба (CSO) на Ирландия показват, че сред големите предприятия, които изнасят, само 1% са зависими единствено от пазара на Обединеното кралство, но при малките предприятия това са 26%, а при износителите от микропредприятията процените са 68.

Освен износа има и друго съществено за търговията между двете държави. Ежегодно ирландски стоки за около 18 млрд. долара преминават през Обединеното кралство към други пазари на ЕС. Сухопътният маршрут е важен, защото предлага значително по-бързо преминаване от алтернативните морски маршрути. Всяка година между Ирландия и ЕС се транспортират три милиона тона стоки по него и засегнатата търговия е на стойност 100 млрд. евро.

Част от мерките, които Ирландия предприема е въвеждането на субсидии в размер до 5 000 евро, за да могат предприятията да плащат за професионални съвети по въпроса и създаването на Brexit план за заеми на стойност 300 млн. евро.