Въпреки новите мерки срещу пандемията в Кипър отчитат, че приходите от туризма от началото на годината са надхвърлили 1 милиард евро. Това е 250% ръст за периода от първите девет месеца в сравнение с миналата година, предава БНР, позовавайки се на статистически данни.

Над 2,2 млн. туристи са пристигнали в Кипър от януари до октомври тази година, което е двойно повече в сравнение със същия период на пандемичната 2020 г. Ръстът от 101% се дължи най-вече на постигнатия голям поток влизащи в страната през есенните месеци.

Рекордно увеличение от почти 325% бележат приходите в сектора през септември спрямо същия месец преди година.

В същото време разходите, които туристите правят на глава от населението, са нараснали от 678 евро през 2019 г. до 810 евро тази година, посочи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос в парламента. По този показател 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие, каза той.

Стратегическият план на туристическото ведомство за 2022-2024 г. цели превръщането на страната в устойчива целогодишна дестинация, която да привлича 40% от посетителите си през зимния период, от ноември до април, заяви Саввас Пердиос. В момента този дял е малко над 20%.