Икономиката на Китай нараства с 8,1 процента през 2021 г., надхвърляйки целите на правителството, пише CNBC. Отслабващият растеж в последните месеци на миналата година обаче подсказва, че най-трудното не е преминало за втората най-голяма икономика в света, която е изправена пред задълбочаваща се криза на жилищния пазар, поредна вълна COVID и стриктната политика на Пекин за контролиране на вируса.

Данните за растежа на икономиката през 2021 г. съвпадат, дори с леко надхвърлят, очакванията на икономистите. Целта на Пекин пък бе за поне 6 процента ръст.

Но БВП записва повишение от едва 4 процента през последните три месеца на 2021 г. спрямо същия период на предходната година. Макар и по-висок от очакваните 3,6 процента, това е най-бавният ръст от година и половина.

През четвъртото тримесечие експанзията бе подкрепена от индустриалното производство, което записва 4,3 процента повишение през декември спрямо същия период на предходната година. И бележи ускорение след отчетените 3,8 процента ръст през ноември.

Потреблението обаче отслабва значително и през декември продажбите на дребно нарастват с едва 1,7 процента, при отчетени 3,9 процента през ноември.

Китай е изправена пред няколко проблема през последните месеци, включително тези в строителния сектор.

Закъсалият предприемач Evergrande, който има задължения на стойност $300 млрд., едвам успява да плати дълговете си и наскоро трябваше да събори десетки сгради в страната. Наблюдателите отдавна предупреждават, че колапс на Evergrande може да предизвика по-големи рискове за пазара в Китай и да навреди на собствениците на жилищата и на по-широката финансова система.

Междувременно политиката на Пекин за стриктни мерки срещу коронавируса е изправена пред предизвикателство заради бързото разпространение на омикрон. Наскоро заради тях цял град — Сиян с население от 13 млн. — бе поставен под локдаун. В началото на 2020 г. има и други градове, които са "карантинирани" в опит да бъде спряно разпространението на вируса.

Икономисти предупреждават, че ограниченията ще навредят на икономиката. Наскоро Goldman Sacsh понижи прогнозата си за 2022 г. с 0,5 пр. п. до 4,3 процента.

Централната банка сваля лихвите

Докато големите централни банки по света се запътват към затягане на паричната политика, Китай ги намалява за първи път от почти две години в опит да подкрепи икономиката.

Централната банка съобщи, че намалява едногодишните лихви по пределното кредитно улеснение с 10 базисни пункта до 2,95%. Решението изненада пазарите, които очакваха по-скромен ход.

Институцията е инжектирала и още 700 млрд. юана ликвидност.

Китайските акции тръгнаха нагоре след новината.

Най-ниска раждаемост от 1950 г. насам

Междувременно новините за броя на населението остават лоши. През 2021 г. Китай отчита намаляване на раждаемостта въпреки усилията на правителството да я подкрепят.

През 2021 г. в Поднебесната империя са родени 10,62 млн. бебета, при 12 млн. през 2020 г., сочи официалната статистика. Това е най-ниският брой от поне 1950 г. насам. Раждаемостта, или броя на новородените на 1 000 души население, спада до 7,52 миналата година, най-ниското ниво от 1978 г.

Спадът означава, че най-голямата нация в света ще започне да се топи по-бързо от очакваното. Имаше прогнози, че спадът на населението може да започне още през 2021 г., но все пак броят на новородените изпреварва с малко смъртните случаи, които за миналата година е 10,1 млн.

Сред причините за по-ниската раждаемост е намаляване на броят на жените в оптимална възраст, променени нагласи спрямо отглеждането на дете и COVID, посочват от статистиката.

В края на 2021 г. в Китай има общо 1,41 млрд. души, или с 480 хил. повече спрямо края на 2020 г. От тях 6,25 процента са в работоспособна възраст (16-59 г.), при 70 процента преди десетилетие.

Пекин от години прави усилия да увеличи раждаемостта. През 2013 г. премахна политиката за едно дете, което доведе до лек ръст на новородените през 2016 г. Той обаче се оказа временен. През 2020 г. Китай премахна всички ограничения.