Китай ще въведе данъчни облекчения за малките предприятия, ръководени от неотдавна завършили студенти и работници с ниски доходи, тъй като страната иска да увеличи потреблението и да ограничи икономическия спад.

С приоритет ще се ползват завършилите наскоро и работниците мигранти. Усилията на правителството са насочени към намаляване на безработицата, която нарасна през декември на тримесечна база на фона на намаляващите фабрични поръчки и по-ниското потребление.

Съкращенията ще бъдат насочени към завършилите висше образование, заетите на свободна практика лица и тези, които са безработни повече от шест месеца, съобщават от Министерството на финансите, Държавната данъчна администрация и други служби в съвместно изявление, публикувано в събота, цитирано от Reuters.

2018 бе лоша за Китай. 2019 ще бъде още по-лоша

2018 бе лоша за Китай. 2019 ще бъде още по-лоша

Растежът на икономиката тази година ще е най-слабият от 1990 година насам

Хората, които имат право на облекчения, могат да приспаднат общо 12 000 юана (1779,73 долара) от данъците на техните домакинства в продължение на три години. Планът влиза в сила от 1 януари и ще продължи до края на 2021 година.

Компаниите, които наемат хора, определяни като "нуждаещи се", също ще се ползват от данъчно облекчение от 6000 юана на човек на година за три години.

Китай заяви, че ще въведе нови стимулиращи мерки тази година, след като търговската война със САЩ засегна тежко икономиката през 2018 година.

Китай експериментира с по-дълги уикенди, за да насърчи пазаруването

Китай експериментира с по-дълги уикенди, за да насърчи пазаруването

Вътрешното потребление ще стимулира растежа в контекст на търговски войни

Министерството на финансите обяви, че ще въведе по-големи данъчни облекчения, насочени към малките фирми и производители, а в действие вече са и стимули за увеличаване на потреблението от търговията на дребно.