Икономиката на Китай навлиза в непозната територия и това може да се окаже проблем за останалата част от света, пише CNN. След десетилетия на силен растеж, китайската икономика се забавя.

Растежът през 2018 година ще бъде най-слабият от 1990 година насам. А 2019 година изглежда ще бъде още по-лоша. Втората най-голяма икономика в света усеща ефектите от търговската война на фона на опитите на правителството да се справи с твърде високите нива на корпоративна задлъжнялост.

През този месец анализатори от Moody's заявиха, че забавянето все още не е дошло с пълна сила. Случващото се в Китай има значение за бизнесите и пазарите по цял свят.

Поднебесната империя е най-големият износител на стоки в света, като често внася суровини от редица други страни. Бързият растеж на средната класа превърна страна в най-големият пазар за стоки - от автомобили, през мобилни телефони до бира, като генерира милиарди за компании като General Motors и Apple.

"Китай се превърна в най-големият двигател на растежа в света", казва Раджив Бисвас, главен икономист за региона в IHS Markit.

Страховете относно здравето на китайската икономика вече разтърсиха финансовите пазари. Бенчмарковият борсов индекс се срина в меча територия през юни и е с 25% по-ниско от началото на годината. Вълната достигна и САЩ и Европа.

Все още остава неясно точно колко силно е забавянето и какво ще направи правителството, за да омекоти удара. Най-важното е как ще се развие търговската война със САЩ през 2019 година.След като въведоха мита за стотици милиарди долари, двете страни се опитват да постигнат сделка до края на февруари 2019 година. Ако не успеят, митата ще се повишат още повече.

И икономическият удар от търговската война ще стане още по-силен в Китай през следващите месеци, увреждайки износа и печалбата на компаниите."Пътят към евентуално споразумение между двете икономически суперсили най-вероятно ще е дълъг и трънлив", смятат от анализатори от Vanguard.

Китай изтри $2,4 трилиона от борсата тази година

Китай изтри $2,4 трилиона от борсата тази година

Най-зле представящия се пазар в света

Важен въпрос за Китай е как потребителите ще отговорят на несигурността. Икономическата трансформация през последните десетилетия изтегли милиони от бедност и подхрани бум на вътрешното търсене.

"Потреблението на домакинствата движи структурния растеж в Китай", смята Едмънд Го от Aberdeen Standard Investments. И то помага значително за намаляване на забавянето.

Но колко дълго ще е това?

Продажбите на автомобили се сринаха през последните месеци, както и приходите на търговците на дребно. Нивата на задлъжнялост растат значително в последните месеци, което може да добави към решението на домакинствата да харчат по-малко.

Китай най-вероятно ще се изправи пред трудностите с традиционния си подход: повишаване на активността чрез държавни стимули. Пекин вече намали данъците, повиши инвестициите в инфраструктура и охлаби монетарната политика. Анализаторите очакват още мерки през 2019.

Но повечето подобни мерки подкопават усилията на Пекин да се справи с по-големите проблеми в икономиката, включително намаляването на дълга във финансовата система. "Правителството замрази реформите и се фокусира на мерки за растеж", казва Ирис Понг, икономист в ING.