Климатичните промени заплашват да усложняват още повече един от най-значимите дългосрочни предизвикателства пред световната икономика: демографските промени.

При все повече хора се отчита растяща несклонност да отглеждат дете в свят, който ще бъде унищожен от климатичните промени през следващите десетилетия, пише CNBC. Изследването идва дни, след като Организацията на обединените нации "би камбаната", а водещите учени в областта дадоха най-мрачните си прогнози досега за засилващите се промени и природните бедствия, които те носят със себе си.

В понеделник Intergovernmental Panel on Climate Change публикува доклад, според който се очаква температурите по света да се повишат с 1,5°C през следващите две десетилетия - надхвърляйки ключовата цел на Парижкото споразумение, което се смята за стратегически важно за намаляване на риска от климатична катастрофа.

Все по-мрачните прогнози на учените за бъдещето на планетата ни отказва все повече и повече хора да отглеждат деца. Анализатори от Morgan Stanley съобщиха миналата седмица, че този тип настроения растат значително и намаляват раждаемостта с рекорден темп. Те цитират изследвания, академични проучвания и данни от Google, които показват, че климатичните промени директно и индиректно ускоряват спада на раждаемостта. Изследователи от UCLA показват още, че броят на ражданията в САЩ намалява през деветте месеца след рекордна жега. В същото време изследване в Китай сред 18 хил. двойки сочи, че климатичните промени - и особено замърсяването на въздуха - се асоциира с 20% спад във вероятността за успешно забременяване и раждане.

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив

Има и такива, които избират да нямат деца, защото се опасяват, че това допринася за затоплянето. "Отглеждането на дете е седем пъти по-лошо за климата по отношение на въглеродните емисии, отколкото следващите 10 най-обсъждани мерки, които хората могат да предприемат сами", казват анализаторите на Morgan Stanley.

Изследване от Швеция през 2017 г. показва, че раждането на едно дете по-малко на семейство може да спести приблизително 58,6 метрични тона въглерод всяка година в развитите държави. Но Кимбърли Никълъс, един от авторите на изследването, заяви тази година в интервю за Vox, че намаляването на населението не е начинът за справяне с климатичната криза.

Други се притесняват относно екстремните атмосферни прояви, които децата им ще трябва да преживеят - и които ще имат редица други негативни ефекти, включително намаляване на земеделската реколта в части от света.

Разбира се, ако всички спрат да имат деца, тогава човечеството ще изчезна. Не е изненада, че има група, която смята, че точно това трябва да се случи, но повече хора не споделят такова виждане. Точно обратното - повечето смятат, че раждането на деца е основно човешко право и носи радост. А климатичната криза е резултат от повишението на парниковите емисии от изгарянето на изкопаеми горива, а не от растежа на населението.

Ръстът на населението на САЩ, основен двигател на растежа, почти спря

Един от най-важните двигатели на растежа в най-голямата икономика в света почти спря

За първи път в историята общото население в най-голямата икономика в света може да намалее