Ниският растеж на населението на Съединените американски щати, вече забавено заради продължаващия десетилетие спад в раждаемостта, доближава до нулата заради Covid-19 пандемията, пише The Wall Street Journal.

През 2019 г. в пет щата са починали повече хора отколкото са родени. През миналата такава е статистиката в половината щати. Първоначалните оценки показват, че общото население на САЩ е нараснало с 0,35% за годината, приключила на 1 юли 2020 г. — най-ниското в историята. Очаква се и през тази година растежът да е почти нулев.

Някои демографи дори се опасяват, че за първи път в историята населението на САЩ може да се свие. Растежът на населението има важно значение за размера на пазара на труда и икономическата и фискална сила на страната.

Една лоша година не означава автоматично, че САЩ са изправени пред демографска криза. Притесненията на демографите са, че в миналото, когато период на икономическо свиване е намалявал и раждаемостта, феноменът е бил временен и тенденцията се е обръщала, когато икономиката набира сила. Но броят на новородените достига пик през 2007 г. и така и не се възстановява след двугодишната рецесия, която последва — макар че американците се радваха на две десетилетия икономически растеж.

След като броят на новородените вече намалява, ефектите от пандемията може да остават по-голям белег върху растежа на населението, отколкото исторически период на икономическо затруднение, като Голямата депресия и инфлационния период от 70-те.

"През последните два века икономиката на развития свят бе изградена върху демографска експанзия", подчертава Ричард Джаксън, президент на Global Aging Institute. "Вече нямаме това дългосрочно икономическо и геополитическо предимство".

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

Пандемията засили най-страшния проблем пред развития свят: застаряващото население

През следващите 2 десетилетия 15% по-малко хора ще се присъединят към работната сила

Дълбочината на проблема зависи от няколко променливи, които могат да променят посоката си през следващите години. Имиграцията, която отговаря за между една трета и половината от растежа на населението в САЩ през последното десетилетие, върви към възстановяване, след като администрацията на Байдън облекчи някои ограничения, въведени по времето на Тръмп. Възстановяването на икономиката също привлича търсещи работа. Години силна имиграция може да компенсира по-малкото раждания.

Заради несигурността в икономиката и пандемията тази година САЩ ще отчете с 300 хил. по-малко новородени, според прогнози на икономистите Мелиса Кърни и Филип Ливайн. Първоначалните данни от правителството вече показват, че ражданията през първото тримесечие на 2021 намаляват спрямо същия период на 2020 г.

Дългосрочният спад произтича и от нежеланието на милениалите да имат толкова деца, което до голяма степен се дължи на икономическата им ситуация.

Уилям Фрей, демограф в Brookings Institution, не смята, че общото население ще намалее, отчасти заради имиграцията. Той посочва, че ефектите от пандемията върху раждаемостта ще отслабне, а милениалите и представителите на поколението Z ще започнат да имат повече деца.

Ваксинацията и намаляващата смъртност от Covid-19 също ще облекчи проблема.

Исторически, почти половината от икономическия растеж на Щатите се дължи на увеличението на хората в работоспособна възраст, включително на имигрантите, казва Нийл Хау, икономист, демограф и управляващ директор в Hedgeye Risk Management. Скорошна правителствена прогноза гласи, че растежът американците в работоспособна възраст ще се задържа около нулата през следващите години, при 2,5% през 70-те и 0,5% от 2008 г. до миналата година. Това ще направи САЩ по-зависими от имиграцията, казват икономисти — но броят на имигрантите също не е безкраен. В Мексико раждаемостта също намалява значително. Индия и Китай — две други държави, откъдето идват много имигранти, са изправени пред недостиг на кадри. А Поднебесната империя също има проблем с намаляващ ръст на населението.

През следващите години намаляващата раждаемост ще доведе до по-голямо съотношение между пенсионери и работещи, което ще увеличи разходите за социални услуги.

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Какво е нужно, за да се случи рокадата на върха