Британските работници виждат като най-голям риск за техните работни места машините и поевтиняването на паунда. Подобни притеснения застават над фактори като имиграцията и глобализацията, сочи ново проучване, цитирано от Independent.

Изследването на сайта за търсене на работа Indeed е направено въз основа на проучване сред повече от 1 500 възрастни от Великобритания и показва, че падащата стойност на стерлинга се възприема като най-голям риск за работните места, следвано от автоматизацията и аутсорсинга.

Паундът загуби 13 на сто от стойността си спрямо долара от гласуването за Brexit. В резултат разходите за внос вече са се увеличили за много стоки от чужбина. На този фон търговските органи за строителството, услугите и автомобилната промишленост многократно са предупреждавали за непоправими щети, които могат да бъдат причинени заради напускането на Европейския съюз без търговско споразумение.

Самият Brexit се възприема като четвърти най-голям риск според участниците в проучването, последвано от глобализацията, имиграцията и промените в системата на обезщетенията.

Отделно проучване, чиито резултати бяха показани през март, отчете, че работни места в сфери като образование, здравеопазване и социални дейности са в по-малък риск от други професии.  Резултатите тогава посочиха, че работещите мъже е по-вероятно да бъдат засегнати от навлизането на роботи, отколкото жените.

Дигиталното бъдеще поставя в риск работни места в Германия

Заплахата, която дебне работната сила в най-голямата европейска икономика

Работните места са поставени в риск