Икономисти, с които разговаря Kyiv Post, посочиха, че текущата стойност на рублата от по-малко от 100 за щатски долар се дължи на политическото решение на Кремъл да покаже нормалност преди така наречените президентски "избори" в Русия, които се провеждат днес (17 март). След изборите обаче има голяма вероятност рублата да поевтинее значително.

"Очаквам рублата да се понижи спрямо долара през второто или третото тримесечие на 2024 г. с 15% или повече. Причината е, че в края на лятото на 2023 г. руското правителство реши да защити рублата срещу границата от 100 рубли/долар и въведе много скъпи мерки, като повишаване на лихвените проценти", каза американският икономист Александър Луговски.

Руската рубла, която преди година вървеше за 76 за долар, в момента върви за 91,36.

Луговски, допълни, че: "Няма икономическо значение за 100 долара, което показва, че решението е политическо."

Идеята, че ще има значителен спад в стойността на рублата след изборите, беше повторена от брата на Луговски, икономиста Володимир Луговски, професор по икономика в университета в Индиана, който каза: "Не само аз очаквам рублата да падне в рамките на месец след "изборите". Той допълни, че "Това трябваше да се случи отдавна, но рублата беше задържана на 100 на голяма цена за руската икономика по политически причини."

Москва променя курса

Москва променя курса

Времевият диапазон за изчисляване на официалния обменен курс на долара спрямо рублата ще бъде разширен

"Преизбирането" на Владимир Путин "не е под съмнение", според коментар Марк Н. Кац, професор от Училището по политика и управление на университета "Джордж Мейсън".

Не само стойността на рублата трябва да притеснява на икономистите в Кремъл и обикновените граждани, тъй като "много сфери на руската икономика са в упадък и състоянието на руската икономика може да се влоши още повече, ако САЩ и ЕС продължават да прилагат целеви внос срещу критичен", каза професор Луговски.

Рублата получи известна глъдка "свеж въздух" в сряда, тъй като цените на петрола подкрепиха нейния спад. Продължаващите украински атаки с дронове срещу руските петролни рафинерии обаче ще причинят по-дългосрочна болка за руската икономика, тъй като намаляват способността на държавата да рафинира това, което според Министерството на финансите на САЩ през 2023 г. е 23 процента от руския национален бюджет - приходите от петрол.

Какъв курс на рублата би "продънил" руския бюджет

Какъв курс на рублата би "продънил" руския бюджет

Малко вероятно е курсът да стигне 60 рубли за долар

Bloomberg изчисли, че 12 процента от добива на петрол в Русия е бил загубен тази седмица поради украинските атаки с дронове срещу руски петролни рафинерии.

"Руското правителство е изправено пред големи препятствия, за да финансира своя бюджет (включително големи военни разходи)", каза Володимир Луговски, "те вероятно ще свършат с обезценяване на рублата, след като Путин започне новия си президентски мандат и политически натиск да запази рублата под 100 марката (срещу долара) спадне.

Русия, която в момента е най-санкционираната страна в историята, беше изправена пред бърза девалвация на своята валута след есенната след инвазия в Украйна през 2022 г., но оттогава постави рублата под контрол чрез няколко спешни мерки, включително интензивното използване на валутни резерви, за да запази руската валута на повърхността.