Жителите на Южна Корея се втурнаха да пазаруват в моловете, след като страната започна да отменя мерките за блокиране на фона на кризата с новия коронавирус.

Търговските центрове в Сеул тези уикенд бяха препълнени, пише Reuters. Плажовете също - животът се събуди от столицата до южния ваканционен остров Чеджу-до.

Оказва се, че хубавото време на ранното лято в Корея идва като лечебна терапия за търговията на дребно, която се връща "отмъстително".

В социалните мрежи хората и анализаторите използват термина "bobok sobi", който буквално означава "отмъстително пазаруване" - потребителите бързат да закупят стоки, до които нямаха достъп заради блокирането.

Икономиката на Южна Корея отбеляза най-лошото си свиване след Голямата рецесия

Икономиката на Южна Корея отбеляза най-лошото си свиване след Голямата рецесия

Износът е спаднал с близо 27% през първите седмици на април

След първоначална експлозия от инфекции Южна Корея стана първата държава след Китай, в която се регистрираха големи огнища на коронавируса. Властите ограничиха разпространението на заразата с масови тестове и приложения за проследяване на контактите на хората, което помогна на страната да избегне дългото блокиране, наблюдавано в много други държави.

Сеул започна да облекчава мерките на 19 април и засега все още успява да свали новите ежедневни инфекции от над 900 в края на февруари до около 10 през последната седмица. Правителството ще облекчи правилата допълнително от сряда, заяви по-рано премиерът Чунг Сю-кюн.

В Чеджу пътешествениците препълниха плажовете, ресторантите и голф игрищата. Много от хората изоставиха маските и отхвърлиха препоръките за дистанциране, за да се насладят на хубавото време.

Коронавирусът започна да затваря заводи и в Южна Корея

Коронавирусът започна да затваря заводи и в Южна Корея

Сред засегнатите са Samsung, Seojin Industrial и Hyundai

Ситуацията сега стимулира икономиката, след като пандемията свали 40% от продажбите през март спрямо година по-рано. Икономистите  обаче не са много обнадеждени и предупреждават, че ръстът вероятно ще бъде краткотраен.

Заради пандемията икономиката на Южна Корея регистрира най-силното си свиване след финансовата криза през 2008 година. 

Четвъртата по големина икономика в Азия се сви с 1,4% за периода януари-март в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 година. 

"Общото разгръщане на отложеното търсене сега ще увеличи потреблението през второто тримесечие, но това няма да доведе до голямо подобрение на фона на мрачните перспективи за международна търговия и отпадане на корпоративните инвестиции", коментира главният икономист на Hi Investment & Securities Парк Санг-Хон.

Morgan Stanley: Текущата криза ще е по-тежка, но по-кратка от Голямата рецесия

Morgan Stanley: Текущата криза ще е по-тежка, но по-кратка от Голямата рецесия

САЩ вече напечата повече пари от първите три количествени улеснения взети заедно