Най-висока средна заетост у нас имат СПА хотелите - между 40% и 80%, обяви председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова. Това стана в рамките на Х-ия юбилеен конгрес на организацията, който се провежда в Пампорово, съобщи БНР.

Причината за високия интерес към СПА хотелите е и предлагането на качествена фермерска храна и на здравни програми. Морските дестинации като "Свети Константин и Елена", Поморие, Албена и Слънчев ден успешно се ребрандират като СПА дестинации, посочи Сийка Кацарова.

Инвестициите в сектора у нас от известни международни брандове ще допринесат за популяризиране на страната ни по света. В момента информационните кампании за този вид туризъм в Германия се правят със средства на СПА центровете и на курортите, каза още Кацарова.

Какви приходи от туризъм очаква Франция

Какви приходи от туризъм очаква най-посещаваната от туристи страна в света

Спрямо миналата година, очаквания ръст е с до 15%

По думите й, "без държавна подкрепа и ползване на европейски средства от общините, които искат да развиват балнеоспатуризъм свързани с инфраструктура, ние няма как да сме (много) конкурентоспособни. В момента няма нито лев заделен за подпомагане на балнеологията у нас, за разлика от Унгария например, която в Плана си за устойчивост и възстановяване има 230 милиона евро за подпомагане на общини, които искат да развиват този вид туризъм".

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм обясни още, че "други държави имат целеви инструменти - ваучери или програми, които се заплащат от техните министерства на здравеопазването. Това са нашите здравни осигуровки, които ние трябва да ползваме не само когато сме болни, в болниците, а и за превенция", подчерта Сийка Кацарова.

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Експерти съветват да обмислите план за пътуване, и какво още