Кредиторите във Великобритания предлагат разширения на ипотечните си политики, след като банките и клиентите се борят с предизвикателствата около коронавируса.

Разпространението на заразата наруши повечето области на живота - и купуването, и продажбата на жилища не са изключение от това. Предвид огнището на Острова доставчиците на ипотечни кредити обявиха, че ще дадат възможност на купувачите на жилища, които вече са подписали договори, да удължат офертите си за ипотека до три месеца.

Мярката ще позволи на клиентите да пренасрочват дълговете си за по-късни дати, пише в изявление на UK Finance - търговската организация за банковия и финансовия сектор на страната.

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Държавата ще покрива 80% от заплатите на служителите през следващите 3 месеца

Промените в ипотечните политики ще помогнат на хората, чиито планове сега са нарушени поради вируса - някои продължават да работят, други са пуснати в отпуски, а трети вече са загубили работните си места. Мерките за социална дистанцираност допълнително затрудняват гражданите.

Ходът също така може да облекчи натиска върху банките. Капацитетът на кредиторите се разтяга в момент, когато те са изправени пред вътрешни оперативни проблеми.

Облекчението също така отчита, че някои нови ипотечни клиенти биха могли да се окажат в неприятна ситуация и да отбележат драматична промяна в доходите си през следващите няколко месеца заради пандемията.

Предвиждайки огромния удар върху икономиката и работната сила във Великобритания, правителството по-рано тази седмица разкри безпрецедентна намеса в британската икономика. Страната прилага пакет от стимули, който ще покрие 80% от заплатите на засегнатите работници поне през следващите три месеца до максимум 2 500 британски лири (2 900 долара ) на месец, което е повече от средния доход.

Търговците във Великобритания очакват най-големия спад в търсенето от 2009 г. насам

Търговците във Великобритания очакват най-големия спад в търсенето от 2009 г. насам

Автомобилният сектор ще бъде един от най-сериозно засегнатите

"Хората, които се подготвяха да преместят дома си през следващите седмици, сега трябва да чакат, поне докато ограниченията бъдат отменени", казва изпълнителният директор на Асоциацията на строителните дружества на Острова Робин Фийт. По думите му ще бъде несправедливо за същите тези хора точно сега да започнат да плащат ипотечни кредити.

Lloyds Banking Group заяви в четвъртък, че коригира някои продуктови предложения, за да овладее ситуацията. Временно се изтеглят нови ипотечни продукти със съотношение заем и стойност над 60%, които са достъпни чрез посредническите марки на компанията. Клиентите все още могат да кандидатстват за ипотека директно онлайн в Halifax и Lloyds Bank, пише CNN.

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

RBS на Острова ще увеличи и кредитните лимити