Правителството на Великобритания ще субсидира заплатите на всеки работник, който е изправен пред безработица поради пандемията на коронавирус. Ходът идва, след като управляващите наредиха затварянето на всички барове и ресторанти, за да се опитат да ограничат епидемията.

Разкривайки безпрецедентна намеса на държавата в британската икономика, финансовият министър Риши Сунак обясни пред репортери, че правителството ще покрива 80% от заплатите на работниците поне през следващите три месеца до максимум 2 500 паунда (2 900 долара) на месец, което е повече от средния доход, пише CNN.

Сунак каза, че обезпечението ще се прилага за всички големи и малки компании. Мярката беше част от по-голям спасителен пакет за британския бизнес, включително данъчни облекчения в общ размер на 30 милиарда паунда и безлихвени заеми за срок до 12 месеца. А страната вече е на прага на дълбоката рецесия, защото на практика дейността на почти цялата икономика спря.

През последните дни правителството на Острова беше критикувано, че не приема достатъчно сериозно огнището на коронавирус и разчита на гражданите да се дистанцират едни от други, без да се затварят барове и ресторанти. Сега обаче те са затворени, както и театрите, кината и обществените зали.

По думите на министъра Сунак правителството никога не е имало програма в този мащаб, а създаването й е трябвало да започне от нулата, което е изискало повече време.

За изплащането на заплатите е осигурено неограничено финансиране. Първите плащания ще бъдат извършени до седмици, като програмата ще бъде изпълнена напълно.

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

RBS на Острова ще увеличи и кредитните лимити

Според Каролин Феърбайрън, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, този ход бележи началото на икономическата борба на Великобритания, в която ще се включат съвместно и предприятията, и правителството, за да помогнат на страната да оптимизира щетите от коронавируса.

Майк Хоуз, главен изпълнителен директор на Обединеното дружество на автомобилните производители и търговци във Великобритания, посочи, че 99% от автомобилната индустрия на Острова е спряла. Следователно мерките ще бъдат огромно облекчение за автомобилните компании.

По-рано през седмицата правителството обяви подкрепа на физически лица и предприятия, включително 330 милиарда паунда гаранции за заеми и спиране на местните бизнес данъци в сектора на търговията на дребно, хотелиерството и свободното време за 12 месеца. Плащанията по ипотеките също се забавят с три месеца.

Спасителният пакет на Великобритания е дори по-обширен от тези на правителствата в Дания и Австралия през последните дни.

Компаниите в Дания обявиха, че без спасителни мерки, те ще бъдат принудени да съкратят персонала си с 30%. Правителството на държавата обяви помощи за покриване на 75% от сметките за заплати за три месеца с таван до 23 000 датски крони (3 300 долара) на служител.

Австралия пък дава 6,7 милиарда австралийски долара (3,9 милиарда долара) на 690 000 малки предприятия, в които работят около 7,8 милиона души.

Какво ще постигнат "стимулите" на Великобритания срещу коронавируса

Какво ще постигнат "стимулите" на Великобритания срещу коронавируса

Bank of England вероятно ще понижи основния лихвен процент в сряда, а правителството ще увеличи разходите

Във Великобритания рецесията е неизбежна

Икономистите на Deutsche Bank очакват БВП на страната да се свие с 4% през тази година, тъй като икономиката е засегната от по-слабия глобален растеж и забавянето в Европа - най-големият търговски партньор на Острова. Трусовете по веригата на доставките и спадyt на бизнес активността също оказват сериозно влияние.

Обстоятелствата около излизаането на Великобритания от ЕС също ще окажат силен ефект, въпреки регистрирането на малко по-добри резултатати след окончателното решение на управляващите.

Ако разпространението и продължителността на коронавируса е по-голямо и по-дълго от очакваното, икономиката на Острова може да се свие с цели 6%, което потенциално би направила 2020-а годината с най-лошата рецесия за период от един век. Според анализаторите на Bloomberg свиването може да достигне до 10%.

Ifo: Икономиката на Германия може да се свие с 20%

Най-голямата европейска икономика може да се свие с 20% заради коронавируса

На Острова очакват поне 10% спад