2019 година няма да е така добра за глобалния растеж, както предходната. България обаче е добре имунизирана от времето на финансовата криза. Това заяви в интервю за Нова телевизия временно изпълняващият длъжността президент на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Нашите прогнози за растежа са, че той продължава да бъде стабилен от 2.9%, но е по-нисък от нивото, от което са прогнозирали от Световната банка преди 6 месеца", посочва тя.

"България за момента е добре имунизирана от времето на финансовата криза", допълва Георгиева и казва, че за това говорят ниското ниво на дълга и липсата на бюджетен дефицит.  

Според Кристалина Георгива България е страна с добър буфер от гледна точка на бюджета и в тези условия това ни позиционира добре. Експертът допълва, че трябва да се мисли за бъдещето, защото светът става все по-конкурентен.

Българите сме адаптивни към промените, но трябва да го приложим "този талант", защото много ще ни е необходим в бързо променящия се свят.

 

По думите на Георгиева търговското напрежение между Китай САЩ дава своето отражение върху настоението на инвеститори и потребители и има затягане на коланите. "Това не е добре за растежа", констатира тя.

Има повече финансов стрес, лихвите се качват нагоре, дълговете са много големи и това създава страх от сриване на пазари особено сред бедните страни, поясни Георгиева.

"Когато големите икономики кихнат, малките хващат пневмония", отсече тя.

 

Георгиева обясни, че вече имало много центрове, които определят посоките на развитие и всички трябва да вдигнат малко мярката - повече внимание на инвестиционния климат.

"Нашата страна застава на едно място и не се кача нагоре", предупреди тя.

Шефът на Световната банка коментра и темата за Брекзит. Кристалина Георгиева е убедена, че здравият разум от страна на Англия и Европейския съюз ще надделее.