Възстановяването на световната икономика е било забавено в известна степен в края на миналата година от най-големите икономики в света - САЩ и Китай. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред CNBC.

"Те загубиха малко от стимула си за растеж и това вече е отразено във влиянието, което тези два двигателя на световната икономика имат върху останала част от света. Ние ще излезем с прогнозите си към края на месеца и там ще има известно понижаване", обяви Георгиева.

"The Economist" призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

"The Economist" призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

Според престижното издание реномето на Георгиева ще навреди на Международния валутен фонд

По думите на българката, през второто тримесечие на годината се очаква инфлацията в Съединените щати да спадне. Спадът зависи от справянето с ограниченията по веригата на доставки, като се наблюдават знаци за известен напредък.

Относно китайската икономика Кристалина Георгиева коментира, че потреблението не се е засилило в достатъчна степен, за да компенсира проблемите, предизвикани от пандемията.

В същото време управляващият директор на Международния валутен фонд подчерта, че Пекин има фискалната възможност да подсили икономиката си, така че да постигне растеж от 5 процента.

Кристалина Георгиева остава на върха на МВФ. Фондът я подкрепи

Кристалина Георгиева остава на върха на МВФ. Фондът я подкрепи

Българката беше обвинена в манипулиране на данни в полза на Китай в класацията Doing Business