Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) застана твърдо зад управляващия директор Кристалина Георгиева, предават световните медии. Това се случва след изслушвания и преглед на обвиненията, че българката е оказвала натиск на служители на Световната банка за промяна на бизнес данни в полза на Китай.

24-членния борд и финансовото министерство на САЩ публикуваха подробни становища след едноседмичен маратон от срещи заради действията на Георгиева като шеф на Световната банка, които поставиха под въпрос ръководството ѝ на МВФ.

МВФ се захвана с доклада срещу Кристалина Георгиева

МВФ се захвана с доклада срещу Кристалина Георгиева

Той беше подготвен по поръчка на Етичната комисия на Световната банка

"Изпълнителният съвет на МВФ прецени, че информацията, представена в хода на прегледа, не доказва окончателно, че изпълнителният директор е имала неправилна роля по отношение на доклада Doing Business за 2018-а година, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка", се казва в изявление на фонда след разисквания на борда в понеделник.

Кристалина Георгиева беше обвинена в оказване на натиск на служители на Световната банка да манипулират данни в полза на Китай, докато българката беше директор там. Тя отрича обвиненията.

В центъра на скандала беше доклад на адвокатската кантора WilmarHale за борда на Световната банка, относно нередности в данните в отменения понастоящем доклад Doing Business на банката.

В доклада на фирмата се твърди, че Георгиева и други висши служители са упражнявали "неправомерен натиск" върху банковия персонал, за да направят промени, които да повишат класирането на Китай в доклада, точно в момента, когато банката е търсила подкрепата на Пекин за голямо увеличение на капитала.

Георгиева категорично отрече обвиненията, датиращи от 2017-а година, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка. Припомняме, че тя стана управляващ директор на МВФ през октомври 2019-а.

"The Economist" призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

"The Economist" призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

Според престижното издание реномето на Георгиева ще навреди на Международния валутен фонд

Миналият петък Франция и други европейски правителства подкрепиха Кристалина Георгиева за завършването на мандата ѝ в Международния валутен фонд, а Съединените щати и Япония поискаха пълно разглеждане на обвиненията.

Въпреки позитивната за управляващия директор на МВФ новина, финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди Георгиева, че ще следи ситуацията "внимателно" и ще разгледа всякакви нови факти или разкрития. Тя призовава за активни стъпки към засилване на разклатеното доверие в МВФ.

Впрочем, кризата в Международния валутен фонд се простира далеч отвъд това дали управляващият директор Кристалина Георгиева е на поста си или не, пише Bloomberg, допълвайки, че МВФ все повече заприличва на реликва от старо време, успявайки да бъде както напълно безобидна, така и все още важна институция.

Неговите основни приоритети трябва да са "ясна мисия, определяне как точно да се използват значителните му ресурси и осъзнаването на все по-маргинализираната му роля".

Освен САЩ, Япония също обяви, че ще наблюдава внимателно бъдещите действията на Георгиева и МВФ.

МВФ изслушва Кристалина Георгиева във връзка с разследването срещу нея

МВФ изслушва Кристалина Георгиева във връзка с разследването срещу нея

Това може да се окаже ключово относно подкрепата на акционерите