Международният валутен фонд (МВФ) продължава разследването срещу управляващия директор Кристалина Георгиева с изслушване на обвинената за подмяна на данни в класацията Doing Business в полза на Китай. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници. Изслушването на Георгиева може да се окаже ключово относно бъдещата подкрепа на акционерите на МВФ.

Световната банка спира докладите на Doing Business заради Симеон Дянков и Кристалина Георгиева

Световната банка спира докладите на Doing Business заради Симеон Дянков и Кристалина Георгиева

В доклада на адвокатската кантора има специална глава за "токсичната култура на Doing Business и страха от възмездие"

Бордът провежда изслушвания и на адвокати от фирмата WilmerHale относно доклада на Световната банка. Именно в него се твърди, че Георгиева, като главен изпълнителен директор на банката през 2017-а година, е оказвала неоправдан натиск върху екипа си за промяна на данните на Китай. Кристалина Георгиева категорично отрича обвиненията.

Към момента най-влиятелните правителства в света се въздържат от публични оценки за ситуацията. Това важи и за най-големия акционер в МВФ - САЩ.

Миналата седмица Великобритания заяви пред Reuters, че подкрепя прозрачността по въпроса, а говорител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че "констатациите на WilmerHale са сериозни и са наложили пълен преглед от страна на МВФ на ролята на изпълнителния директор в доклада Doing Business".

МВФ се захвана с доклада срещу Кристалина Георгиева

МВФ се захвана с доклада срещу Кристалина Георгиева

Той беше подготвен по поръчка на Етичната комисия на Световната банка

Световната банка възложи на WilmerHale да разследва установените през 2020-а година нередности в данните, като публикува своите констатации, засягащи Георгиева преди малко повече от две седмици. Разследването е ръководено от бившия прокурор на САЩ Рон Махен. Твърди се, че основният мотив за завишаването на данните на Китай е бил с цел да се помогне на Пекин да получи подкрепа за голямо увеличение на капитала, което ръководството на банката търси по това време.

Кристалина Георгиева заемаше висши ръководни постове в Световната банка през периода 2017-2019-а година., след което оглави МВФ.

Резултатите от разследването предизвикаха безпокойство у много страни, включително САЩ, Франция, Великобритания и Япония.

Американският сенатор Марко Рубио заяви пред Reuters, че "свободните нации трябва сериозно да преразгледат ролята, която играе Пекин в световните институции".

"The Economist" призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

"The Economist" призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

Според престижното издание реномето на Георгиева ще навреди на Международния валутен фонд