Престижната световна медия "The Economist" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да подаде оставка. Според икономическото издание оставането на Георгиева в управлението на МВФ в бъдеще ще му нанася вреди. Причината: повдигнатите съмнения за манипулации в полза на Китай в класацията "Doing Business".

Световната банка спира докладите на Doing Business заради Симеон Дянков и Кристалина Георгиева

Световната банка спира докладите на Doing Business заради Симеон Дянков и Кристалина Георгиева

В доклада на адвокатската кантора има специална глава за "токсичната култура на Doing Business и страха от възмездие"

И докато едни икономисти призовават за оставка, други излязоха в защита на Георгиева. Те твърдят, че разследването на правната кантора "Уилмър Хейл" е некоректно. Припомняме, че в доклада си кантората твърди, че българката е оказвала натиск върху служители да променят в полза на Китай класацията, изготвяна от Световната банка, на база на данните за 2017-а година. В доклада на адвокатската компания много подробно са описани действията на лицата от висшето ръководство на Световната банка и служителите на поделението й Doing Business, в които най-активно действие вземат Кристалина Георгиева и Симеон Дянков.

"Ръководителят на МВФ трябва да бъде безпристрастен, докато двама от най-големите му акционери - Америка и Китай, са в противоборство помежду си в нова ера на геополитическо съперничество. Следващия път, когато МВФ влезе в ролята на арбитър във валутен спор или се опитва да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се позоват на това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо госпожа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка", пише в публикация на "The Economist".

От своя страна директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева вече заяви, че отправените срещу нея обвинения, че е облагодетелствала Китай чрез манипулиране на данни в доклади на Световната банка, не отговарят на истината.

Миналата седмица тя говори пред борда на изпълнителните директори на МВФ, като заяви, че никога не е оказвала натиск върху служители да променят каквито и да било данни.

МВФ се захвана с доклада срещу Кристалина Георгиева

МВФ се захвана с доклада срещу Кристалина Георгиева

Той беше подготвен по поръчка на Етичната комисия на Световната банка

Към момента МВФ все още извършва собствена проверка. Такава тече и във финансовото министерство на САЩ. В същото време служител, участвал в изготвянето на класацията, отхвърли в свои постове в Twitter всички обвинения към Георгиева, като подчерта, че те "не заслужават доверие".