След като от началото на 2019 година автомобилният сектор, който е основен двигател за германската икономика, показа сигнали на слабост, растежът на страната забави ход. Така през третото тримесечие на годината Германия влезе в техническа рецесия, което не ѝ се беше случвало от 6 години насам.

Последните данни за производството в страната обаче идват като лъч надежда след тези лоши новини. Те сочат, че към края на септември поръчките на компаниите отчитат първи ръст от три месеца насам.

През разглеждания период търсенето се е увеличило с 1,3%, надхвърляйки прогнозите за ниво от едва 0,1%. Увеличението идва в резултат на по-високи инвестиции и вътрешно потребление, заедно с повишено търсене извън Еврозоната, пише Bloomberg.

Вече е ясно: Германия влезе в първа рецесия от шест години

Вече е ясно: Германия влезе в първа рецесия от шест години

Бундесбанк предупреди, че БВП е спаднал за второ поредно тримесечие

Все още обаче показателят остава с 5,4% надолу в сравнение с година по-рано, което подсказва, че тенденцията в активността не върви към особена промяна.

За това допринася и фактът, че производството в държавите от Еврозоната се намира на най-ниското си равнище за последните 7 години, а заедно с това компаниите вървят към намаляване на работните места.

Конкретно в случая с Германия се очаква правителството да намали прогнозата си за следващата година в годишния доклад, който трябва да бъде представен по-късно днес.