Скоро неизменното "Произведено в Китай", което виждаме на всякакви стоки, може да бъде заменено от "Произведено в Русия". Не ви се вярва?

Комбинацията от най-лошата валутна криза от 1998 година насам и безпрецедентният спад в доходите за последните две години направи най-голямата държава в света конкурент на Китай за първи път за последния век, посочват от Renaissance Capital.

Основната причина за това е "изтъняването" на заплатите в Русия, като изчислени в долари, през миналата година те са намалели до почти наполовина от тези в бившия съветски блок.

Това прави държавата привлекателна за големите производители, включително за южнокорейската Samsung Electronics и за американската фирма за шоколадови изделия Mars, които търсят по-евтина работна ръка, за да намалят разходите си.

Данните на националната статистика, публикувани в сряда, показват, че промишленото производство в Русия се е забавило повече от прогнозираното. Въпреки това от руското икономическо министерство очакват подобрение.

"Това показва силни индикации, че можем да предложим конкурентоспособност от Русия", коментира Магнус Бенон, който е мениджър на Ikea за страната. Най-големият производител на мебели в света вече изнася текстилни изделия от Русия за Скандинавия, както и метални такива за Китай.

"Руските доставчици са конкурентоспособни днес основно заради ситуацията с валутата. Не мисля обаче, че това ще е временно", допълва Бенон.

Все още пътят на Русия към отнемането на лидерството на Китай, наричан фабриката на света, е дълъг. Страната обаче може да се превърне във важен фактор в Азия и не само.

"Няма да бъде преувеличено да кажем, че Русия може да се превърне във фабриката на региона", твърди Ярослав Лисоволик, който е главен икономист в Eurasian Development Bank.

"Целта на нашите производители е да създадат партньорства с чуждестранни компании, да се превърнат в част от регионални и глобални вериги на добавена стойност и по този начин да се увеличи не само конкурентният потенциал на страната, но и този за износ", допълва експертът.